prea mult, excesiv chiar, sunt invocate tradițiile în RO contemporană. motivul ar fi că, vezi Doamne, există un curent globalist care ar vrea să distrugă aceste tradiții, iar noi suntem chemați să le apărăm.
în realitate, nu vrea nimeni acest lucru, nu există un demon globalist care ar urmări să distrugă aceste tradiții. trăim într-o lume liberă în care decizia, în plan spiritual/cultural, aparține, în primul rând, individului, apoi grupului și comunității din care face parte.
vrei să faci mătănii ortodoxe, la Prislop, unde este îngropat Arsenie Boca, nu te oprește nimeni să le execuți. vrei să porți cămașă populară, chimir și clop prin București? o poți face liniștit: Grigorie Leșe poate depune mărturie. vrei să faci o carieră în zona folclorică? dacă ai talent, ai toate șansele să reușești: atâtea evenimente folclorice nu am avut niciodată ca acum.
demonul globalist care vrea să distrugă tradițiile strămoșești nu există. e o invenție a unor forțe pretins conservatoare, care speră să capete putere politică denunțând o conspirație a globaliștilor. există însă progres, tehnic, cultural, spiritual, iar acest progres este cu adevărat o forță globală, pe care națiunile nu o pot ignora decât cu riscul înapoierii și căderii în irelevanță.
în timp ce tot invocăm tradițiile și ”luptăm să le apărăm”, în mod clar nevrotic, riscăm să pierdem contactul cu această forță globală a progresului și să rămânem de căruță, ca să folosesc o expresie din registrul tradiționalist.
să dau un exemplu: RO este pe ultimul loc în UE la inovare. asta este grav. școala românească nu dezvoltă spirtul critic și nu pregătește elevii pentru contactul cu societatea reală. e la fel de grav.
aș mai face o observație: cei care pretind că ”luptă pentru păstrarea tradițiilor” împotriva demonului globalist și vorbesc cu dispreț despre progresiști beneficiază otova de progresul tehnic și de libertățile oferite de lumea democratică: folosesc rețelele de socializare ca să își transmită mesajele, folosesc mijloace electronice, se bucură de toate bunurile acestei lumi pe care o contestă din interior, șofează pe șosele noi, construite cu bani europeni, își dezvoltă afaceri prospere folosind fondurile europene, circulă liberi prin Uniunea Europeană.
sunt ca viermele în măr, ca să folosesc o altă expresie tradiționalistă.
foto cover pixabay.com
Donează pentru a susține site-ul mapacuproiecte.ro.
sau în contul BCR: RO64RNCB0484008452370001
Ipocrizie de tastatură. Nu îi obligă nimeni pe unii, dacă nu pe majoritatea, să se înghesui la retail, la market să cumpere produse agro-alimentare din vestul Europei sau de aiurea. De exemplu.