Proiectul de cercetare se numește: Tranziția către o agricultură bazată pe date (TTADDA) – pentru un nou lanț valoric circular în sectorul cultivării cartofului.
„Tranziția către o agricultură circulară bazată pe noile tehnologii este ținta principală a acestui proiect de cercetare”, anunță Wageningen University and Research, din Olanda. Proiectul va testa noi aplicații de senzori și instrumente de inteligență artificială (AI) care vor realiza o creștere a productivității printr-un sistem de producție de cartofi bazat pe date, în cadrul agriculturii circulare.
”Într-un parteneriat internațional promițător, vom reuni știința plantelor și tehnologia nouă a senzorilor cu inteligența artificială și robotica pentru a optimiza lanțul valoric în sectorul cartofilor. Rezultatele obținute vor fi diseminate cu un public larg/global pentru a convinge fermierii și companiile de procesare cum pot beneficia de aceste dezvoltări de înaltă tehnologie, stimulând sustenabilitatea și securitatea alimentară” se arată în comunicatul WUR.
Necesitatea de a face față penuriei de forță de muncă, cerințelor de durabilitate și schimbărilor climatice este o problemă pentru fermierii din Țările de Jos și din alte părți, de pildă, Japonia. Pentru a crește productivitatea și a reduce costurile generale, fermierii pot introduce managementul precis al culturilor și pot reduce costurile cu forța de muncă. În acest proiect, vor fi oferite soluții bazate pe noile tehnologii. Se preconizează că randamentul va crește prin selectarea unor culturi mai potrivite și mai robuste/rezistente. Aceste culturi vor fi analizate cu senzori ultra-noi amplasați pe dispozitive agricole de precizie, fără forță de muncă, autonome. Utilizarea AI pentru prelucrarea datelor colectate va avea ca rezultat o gestionare îmbunătățită a culturilor și, prin urmare, va reduce utilizarea substanțelor chimice.
Cercetătorii angajați în proiect pun accentul pe digitalizarea procesului de producere a cartofilor, prin utilizarea unor senzori multipli, fuzionarea datelor colectate cu vehicule autonome și drone, în cadrul unei cooperări între Organizația Națională de Cercetare Agricolă din Japonia, WUR și o companie japoneză producătoare de mașini agricole. Vor fi folosite tehnologii îmbunătățite pentru depistarea soiurilor performante, pentru anticiparea precisă a randamentului de cartofi, îngrijire îmbunătățită a culturilor, dezvoltarea unui pașaport de date despre cartofi și calitatea îmbunătățită a cartofilor depozitați.
Recent, un producător japonez de echipamente agricole a deschis un birou de cercetare și dezvoltare în campusul WUR pentru a aduce împreună cunoștințele academice cu experiențele practice. Senzorii de înaltă tehnologie și cunoștințele de la IMEC ( Interuniversity Microelectronics Centre ) vor consolida acest parteneriat prin inițiativa OnePlanet, în care WUR și IMEC fac echipă pentru a conecta noul senzor fotonic de înaltă tehnologie cu aplicații agroalimentare. Acest consorțiu larg japonez-olandez are atât cunoștințele, cât și tehnologia, precum și conexiunea cu fermierii pentru a face această tranziție bazată pe date. Este un bun exemplu de parteneriat internațional, în care tehnologia și asigurarea lanțului valoric alimentar sunt esențiale pentru schimbare și optimizare folosind instrumente noi aplicate în cultura cartofului.
foto cover pexels.com/R Khalil
Donează pentru a susține site-ul mapacuproiecte.ro. sau în contul BCR: RO64RNCB0484008452370001