Din suma de peste 144 de miliarde de euro plătită până în prezent, în cadrul RRF ( Recovery and Resilience Facility ), peste 96 de miliarde de euro sunt granturi și 48 de miliarde de euro sunt împrumuturi, a anunțat Comisia Europeană, într-o comunicare ce marchează doi ani de la lansarea Planului pentru Redresare și Reziliență, instrumentul cheie aflat în centrul programului european de redresare NextGenerationEU, în valoare de 800 de miliarde de euro.
Comisia notează că de la lansare, cu doi ani în urmă, ca răspuns la pandemia Covid-19, RRF a transformat economiile și instituțiile statelor membre. De exemplu, Italia a promovat reforme ale sistemelor de justiție civilă și penală, Spania a făcut reforme pe piața muncii, Letonia a construit și oferit locuințe la prețuri accesibile, Grecia a făcut investiții în offshore pentru surse de energie regenerabile, iar Portugalia a început un proces amplu de digitalizare a școlilor și întreprinderilor.
203 miliarde de euro din alocarea totală contribuie la măsuri care vizează reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030. Aproximativ 131 de miliarde de euro contribuie la măsuri de transformare digitală a Europei, al nivel economic și societal. Aproximativ 138 de miliarde de euro sunt alocate proiectelor sociale și politicilor pentru următoarea generație.
Pe termen mediu, Comisia estimează că investițiile finanțate de NextGenerationEU ar putea crește PIB-ul UE cu aproximativ 1,5% în 2024 și ar putea stimula în continuare crearea de locuri de muncă.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: „Programul nostru de redresare NextGenerationEU a devenit chiar mai mult decât un răspuns vital la pandemia de COVID-19. La doi ani de la crearea fondului, am plătit deja peste 140 de miliarde EUR și ne-am depășit obiectivele inițiale de investiții pentru tranziția verde și digitală. Acum, odată cu invadarea brutală a Ucrainei de către Rusia și o criză energetică globală, fondul a devenit un element cheie al Planului nostru economic Green Deal/ Pactul Verde. Acesta va sprijini statele noastre membre pe drumul către neutralitate climatică, cu ajutorul financiar suplimentar REPowerEU. NextGenerationEU s-a dovedit a fi un instrument capabil să abordeze multe provocări diferite cu care se confruntă Uniunea noastră. Reformele aplicate prin planurile naționale de redresare ale statelor membre sunt esențiale pentru modernizarea și consolidarea Uniunii Europene. Implementarea rapidă ar trebui să continue.”
RRF a fost înființat în contextul crizei COVID-19 pentru a sprijini redresarea economică și socială a statelor membre. A fost un răspuns vital la recesiunea economică indusă de pandemie. A realizat reforme și investiții, a avansat rapid tranzițiile ecologice și digitale și a sporit rezistența generală a Uniunii Europen. Implementarea RRF are loc acum într-un context foarte diferit, marcat de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, inflație ridicată și criză energetică.
În primăvara anului 2023, se așteaptă ca statele membre să își completeze planurile de redresare și reziliență cu capitole din programul REPowerEU, conex RRF, pentru a oferi un răspuns comun la criza energetică globală. Reformele și investițiile noi sau extinse incluse în capitole, finanțate prin puterea financiară consolidată a RRF de până la 270 de miliarde EUR, vor permite statelor membre să elimine rapid dependența UE de combustibilii fosili din Rusia și să accelereze tranziția către energie curată.
Reformele și investițiile prevăzute de REPowerEU vor conduce la finanțarea măsurilor de promovare a ecologizării industriei, de sprijinire a proiectelor UE în sectorul energiei curate, de stimulare a tehnologiilor cu zero emisii și de asistare a industriilor în fața prețurilor ridicate la energie, inclusiv prin scutiri de taxe.
foto cover economedia.ro
Donează pentru a susține site-ul mapacuproiecte.ro. sau în contul BCR: RO64RNCB0484008452370001