mapacuproiecte.ro

AcasăProiecte majoreProiectul european ”Ray of Hope”: compania Enel donează mii de panouri fotovoltaice...

Proiectul european ”Ray of Hope”: compania Enel donează mii de panouri fotovoltaice pentru Ucraina

Anunțul a fost făcut recent, cu ocazia unei întâlniri în format hibrid între comisarul european pentru energie, Kadri Simson, CEO al Enel, Francesco Starace, și ministrul ucrainean al energiei, German Galushchenko: compania Enel și-a luat angajamentul de a dona Ucrainei 5.700 de panouri fotovoltaice  (PV) de 350 de wați fiecare,  capacitatea totală fiind de aproximativ 2 MW. Panourile solare donate vor acoperi o suprafață totală de până la 11.400 de metri pătrați de acoperișuri ale unor numeroase clădiri publice din Ucraina. Livrarea va avea loc până în vara anului 2023.

Prin lansarea proiectului „Ray of Hope”, împreună cu Enel, Comisia Europeană face un prim pas în cadrul unei inițiative mai largi, anunțată de președintele von der Leyen, cu privire la donațiile de panouri solare către Ucraina, în timpul vizitei sale la Kiev, din 2 februarie 2023.

Proiectul ”Ray of hope” face parte dintr-un efort mai larg întreprins de UE pentru a asigura soluții, în afara rețelei clasice, pentru furnizarea de electricitate către clădirile civile publice cheie din Ucraina. În urma atacurilor rusești continue asupra infrastructurii energetice civile din Ucraina, UE oferă 5.400 de generatoare de energie. Panourile PV solare vor juca un rol similar, deoarece vor permite clădirilor publice din Ucraina să se bazeze pe electricitate auto-generată.

Panourile donate de Enel vor fi transportate cu sprijinul logistic al mecanismului de protecție civilă a Uniunii (UCPM) și al comunității energetice europene. Panourile vor fi alocate clădirilor publice cheie din Ucraina care oferă servicii publice esențiale, cum ar fi educația și sănătatea, conform listei de priorități stabilite de guvernul ucrainean. Supravegherea independentă a procesului de distribuție și instalare în Ucraina va fi asigurată de Secretariatul Comunității Energetice în cooperare cu autoritățile ucrainene respective.

Toate panourile solare donate de Enel au fost produse în fabrica italiană 3SUN din Catania, Sicilia, care urmează să devină cea mai mare fabrică de modul PV din Europa, prin creșterea capacității sale de producție anuală actuală de la 200 MW la aproximativ 3 GW pe an. până în 2024, cu o investiție planificată de aproximativ 600 de milioane de euro. Proiectul, care se numește „Tango”, a fost una dintre cele șapte inițiative selectate de Comisia Europeană, ca parte a primului apel de inovare pentru proiecte pe scară largă și a primit finanțare în valoare de până la 118 milioane de euro. Proiectul a fost, de asemenea, prezentat în cadrul apelului de acces la fondurile oferite prin Planul Național de Redresare și Reziliență din Italia, Investiția 5.1 „Energie regenerabilă și baterii” – Sub-investiția 5.1.1 „PV Tehnologie”, cu un contract de dezvoltare gestionat de Ministerul Întreprinderilor și realizat în Italia (MIMIT). Aceste două fonduri ar putea aduce finanțarea totală pentru proiect până la o sumă maximă de 188 milioane de euro.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: „În urma declarațiilor mele de la Kyiv, în urmă cu o lună,  putem anunța acum că un prim lot de panouri solare va fi livrat, în curând, în Ucraina. Vreau să mulțumesc companiei Enel, care donează 5.700 de panouri solare Ucrainei. Aceste panouri solare sunt produse în Europa, în Catania, cu sprijinul Fondului european de inovare. Panourile solare vor oferi energie electrică școlilor, spitalelor și secțiilor de pompieri. Sunt convinsă că alte companii europene, precum și statele membre vor fi inspirate de acest prim gest, astfel încât Ucraina să se poată baza pe electricitate curată, produsă acasă. ”

Comisarul european pentru energie, Kadri Simson, a declarat: „Acest proiect lansează o inițiativă mai largă de a crește securitatea energetică a Ucrainei, prin dezvoltarea capacităților sale regenerabile. Proiectul demonstrează solidaritatea europeană în acțiune și prezintă modul în care investițiile în fabricarea tehnologiei curate pot face Uniunea Europeană mai sigură și independentă. Sunt foarte recunoscătoare companiei Enel, pentru această donație generoasă către Ucraina. Încă o dată, Enel se dovedește a fi un front runner, nu numai ca o companie situată în vârful inovației tehnologice curate, ci și prin responsabilitatea sa socială corporativă. Suntem mândri că panourile solare produse în UE vor contribui la creșterea securității energetice pentru școli, spitale și alte clădiri publice din Ucraina. ”

CEO -ul Enel, Francesco Starace, a declarat: „Dorim să mulțumim Comisiei Europene pentru că ne-au implicat în această inițiativă importantă și că putem contribui, astfel, la funcționarea continuă a serviciilor publice esențiale din Ucraina. Panourile fotovoltaice pe care le donăm au fost produse de Gigafactory 3SUN, care este o unitate de excelență italiană, capabilă să deschidă calea către o mai mare independență energetică în Uniunea Europeană, contribuind la rezolvarea problemelor pe lanțul valoric fotovoltaic. Aceste panouri vor genera o putere curată, durabilă și fiabilă, ajutând instituțiile publice cheie din Ucraina, cum ar fi școlile și spitalele, să devină autosuficiente din punct de vedere energetic. Cu acest proiect, oferim o „rază de speranță”/ Ray of hope, oamenilor din Ucraina, care suferă profund din cauza războiului în curs. ”

Ministrul Ucrainean al Energiei, German Galushchenko, a declarat: „Descentralizarea treptată a sistemului energetic al Ucrainei este o garanție a securității și rezistenței sale împotriva atacurilor rusești. Ministerul Energiei se va concentra pe stimularea dezvoltării energiei ecologice. Astăzi este deosebit de important să extindem capacitatea de alimentare autonomă a instalațiilor care sunt vitale pentru funcționarea țării. Suntem recunoscători companiei Enel, tuturor companiilor europene și Comisiei Europene, pentru sprijinul puternic și solidaritatea lor în lupta noastră pentru viață, lumină și căldură în casele noastre ucrainene. ”

foto cover www.enelgreenpower.com

 

Donează pentru a susține site-ul mapacuproiecte.ro.

sau în contul BCR: RO64RNCB0484008452370001

Articole recente

exploreaza mai multe

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.