Guvernul a suplimentat luni, 30 decembrie 2024, cu 900.000.000 de lei, bugetul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației ( MDLPA ).
Această sumă reprezintă credite bugetare din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, la capitolul 70.01 „Locuințe, servicii și dezvoltare publică”, titlul 55 „Alte transferuri”.
Alocarea a fost decisă pentru finanțarea Programului național de construcții de interes public sau social, potrivit HG 1.707, publicată luni, 30 decembrie 2024, în Monitorul Oficial, partea I, nr. 1235.
Ce este creditul bugetar
Creditul bugetar este suma aprobată prin buget, reprezentând limita maximă până la care se pot ordonanţa şi efectua plăţi în cursul anului bugetar pentru angajamentele contractate în cursul exerciţiului bugetar şi/sau din exerciţii anterioare pentru acţiuni multianuale, respectiv se pot angaja, ordonanţa şi efectua plăţi din buget pentru celelalte acţiuni ( Legea 273/2006, art. 2,alin 1, pct. 19 ).
Rezultă că banii sunt alocați pentru plata unor lucrări efectuate în cursul acestui an sau în anii anteriori.
Ce este Programul național de construcții de interes public sau social
Este un program derulat de Compania Națională pentru Investiții ( CNI ) SA prin care ”se urmărește realizarea de investiții menite să asigure dezvoltarea economică și socială a țării prin crearea de noi locuri de muncă, dezvoltarea economiei pe plan local și îmbunătățirea condițiilor de viață a cetățenilor”, potrivit prezentării publicate pe site-ul MDLPA.
Principalele domenii în care CNI S.A. implementează investiții:
- Sport de masă sau de performanță (subprogramele săli de sport, bazine de înot și complexuri sportive, patinoare)
- Cultură și învățământ (subprogramele așezăminte culturale, instituții de învățământ superior de stat, săli de cinema)
- Social (subprogramele unități sanitare în mediul urban, lucrări în primă urgență)
- Justiție (obiectivele realizate în baza celor două memorandumuri încheiate între Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Ministerul Public și Ministerul Justiției, respectiv Serviciul Român de Informații)
Printre sursele de finanțare se numără ”bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în limita fondurilor aprobate anual cu această destinaţie și bugetul local al unităţilor administrativ-teritoriale beneficiare”.
HG 1.707 mai prevede că Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, în calitate de ordonator principal de credite, răspunde de modul de utilizare, în conformitate cu dispozițiile legale, a sumei alocate.
Sumele rămase neutilizate se restituie la Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului până la sfârșitul anului 2024.
Ministerul Finanțelor este autorizat să introducă, la propunerea ordonatorului principal de credite, modificările corespunzătoare în structura bugetului de stat și în volumul și structura bugetului Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației pe anul 2024.
Citește și
Donează pentru a susține site-ul mapacuproiecte.ro. sau în contul BCR: RO64RNCB0484008452370001