”O parte din banii europeni primiți de România după aderarea la Uniunea Europeană, în 2007, au fost alocați și pentru unele lăcașuri de cult, pentru consolidarea și renovarea acestora. Pictura bisericească veche a fost restaurată. Totul a fost reînnoit, de la ziduri exterioare și alei până la altar” notează publicația Formula AS într-un articol recent dedicat finanțării unor proiecte de restaurare a unor biserici din București-Ilfov.
Programul prin care au fost finanțate proiectele s-a numit Programul Operațional Regional (POR) sau mai simplu spus, Regio, Axa prioritară 5.1, „Conservarea, protecția, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural și cultural”. Regio a fost derulat în toate regiunile țării. Câteva proiecte au fost finanțate în București – Ilfov. Un exemplu: Așezămintele brâncovenești „Biserica Domnița Bălașa”. Valoarea totală a cererii de finanțare a fost de 17.156.630 de lei, din care 16.801.777 de lei au provenit de la bugetul european sub formă de grant, adică împrumut nerambursabil. Banii au fost cheltuiți pentru „restaurarea, conservarea și punerea în valoare a monumentului istoric”. Contractul de finanțare a fost semnat în 11 august 2018. În 2022, lucrările au fost finalizate.
Un alt exemplu: Biserica „Adormirea Maicii Domnului – Scaune”, situată în strada Scaune, nr. 2, sector 3, București. Obiectivele proiectului: restaurarea lăcașului de cult, în vederea integrării acestuia în circuitul turistic cultural-istoric și religios din regiunea București-Ilfov. Valoarea totală a proiectului: 9.045.325,40 lei, din care asistența financiară nerambursabilă (de la bugetul Uniunii Europene, n.m.) a fost de 8.738.702 de lei. Perioada de implementare: august 2017 – august 2020. Menționez ca beneficiar și Parohia Icoanei, din sectorul 2, care a primit 6.406.594 de lei, din care 6.242.413 de lei de la Uniunea Europeană, pentru consolidare, restaurare și punere în valoare a bisericii „Adormirea Maicii Domnului – Icoanei”.
În 2019, Consiliul Județean Ilfov a accesat fonduri europene în valoare de 19.412.015 de lei, la care a fost adăugată suma de 1.957.336 de lei, din surse naționale, pentru Mănăstirea Căldărușani. Contractul de finanțare a fost semnat la 20 februarie 2019. Obiectivul general al proiectului „Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului cultural din Ansamblul de monumente istorice al Mănăstirii Căldărușani” constă în „valorificarea potențialului turistic și cultural ale Ansamblului de monumente istorice al Mănăstirii Căldărușani, sat Lipia, comuna Gruiu, județ Ilfov, prin conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului cultural al Bisericii Sf. Dimitrie și a Bisericii Sf. Ioan Evanghelistul (din cimitir), în vederea creșterii contribuției ansamblului la dezvoltarea regională durabilă”, ne informează C.J. Ilfov, pe site-ul propriu.
Pe lângă lucrările de consolidare și restaurare, bisericile mănăstirii au fost dotate cu instalații pentru siguranță la incendiu, antiefracție, climatizare. A mai fost amenajat un infochioșc și un grup sanitar, o gospodărie de apă pentru incendiu, o parcare și un drum de acces. Sigur, lista de investiții a fost amplă, rezultatul fiind modernizarea lăcașului de cult.
În apropiere, în comuna Nuci, se află o altă mănăstire, cunoscută sub numele de Balamuci. Pentru biserica din incinta mănăstirii, cu hramul Sfântul Nicolae, a fost alocată suma de totală de 8.583.372 de lei (7.671.642 de lei fonduri europene) pentru conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului cultural al acesteia. Perioada de implementare: februarie 2019 – mai 2022.
Citește articolul integral pe formula-as.ro.
Donează pentru a susține site-ul mapacuproiecte.ro. sau în contul BCR: RO64RNCB0484008452370001