mapacuproiecte.ro

AcasăProiecte majoreÎN CĂUTAREA STRĂMOȘILOR! Arhivele Naționale digitalizează actele de stare civilă ale înaintașilor...

ÎN CĂUTAREA STRĂMOȘILOR! Arhivele Naționale digitalizează actele de stare civilă ale înaintașilor noștri

Proiectul se numește ”Spre guvernarea digitală. Starea civilă electronică în cadrul Arhivelor Naționale ale României” sau, pe scurt, eANR și este implementat prin intermediul unei finanțări nerambursabile acordate din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020. 

Arhivele Naționale au încheiat un contract de finanțare cu Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operațional Capacitate Administrativă ( POCA ). 

Proiectul este derulat la nivel național, fiind implicate toate structurile Arhivelor Naționale. Durata de implementare a proiectului este de 30 luni (15 decembrie 2020 – 15 iunie 2023), anunță Arhivele Naționale ale României. Potrivit unei actualizări a listei de proiecte finanțate prin programe europene publicată de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene ( MIPE ), proiectul eANR a avut ca start data de 11 noiembrie 2019 și ar urma să fie finalizat în 11 noiembrie 2023, procentul de implementare fiind în prezent de 83,89%.

Valoarea totală a proiectului este 26.226.838,30 lei, din care 22.026.311,92 lei – contribuția Uniunii Europene din Fondul Social European și 4,200,526.38lei – cofinanțarea eligibilă a beneficiarului.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

  1. Crearea unui cadru metodologic pentru prelucrare, digitalizarea și indexarea registrelor de stare civilă cu caracter istoric (mai vechi de 100 de ani). Dat fiind interesul mare al publicului (persoane individuale, profesioniști – notari, avocați, instanțe de judecată) asupra acestui tip de arhivă, este necesară o metodologie specifică de lucru, unitară, menită să identifice metadatele necesare în momentul preluării actelor de stare civilă de către Arhivele Naționale, modalitatea de prelucrare internă și de dare în cercetare a acestora.
  2. Asigurarea accesului simplificat și rapid la informația istorică privind starea civilă a persoanelor. Schimbările propuse vor contribui la reducerea birocrației pentru cetățeni, în sensul că, prin implementarea cadrului metodologic și digitalizarea registrelor de stare civilă, actele necesare pentru documentarea evenimentelor de viață vor fi disponibile online, fiind redusă semnificativ nevoia interacțiunii directe cu ANR pentru obținerea informațiilor de stare civilă.

 3. Îmbunătățirea cunoștințelor și abilităților personalului ANR în gestionarea cadrului        metodologic dezvoltat și a mecanismelor informatice de transformare digitală si regăsire a informației de arhivă online. Se va asigura instruirea a cel puțin 130 de angajați cheie din Arhivele Naționale.

 

Rezultate de proiect preconizate:

  1. Proceduri simplificate pentru reducerea birocrației pentru cetățeni implementate la nivel central în concordanță cu Planul integrat pentru simplificarea procedurilor administrative pentru cetățeni atins prin crearea cadrului metodologic privind prelucrarea arhivei de stare civilă la nivelul Arhivelor Naționale, întocmit, aprobat și implementat.
  2. Povara administrativă redusă pentru cetățeni și mediul de afaceri, rezultat atins prin publicarea online, în acces public, a minim 9.500.000 pagini din registrele de stare civilă anterioare anului 1918.
  3. Îmbunătățirea cunoștințelor si abilităților a personalului din autoritățile si instituțiile publice centrale, atins prin instruirea celor 130 de funcționari ai A.N.R., care vor avea cunoștințe îmbunătățite referitoare la implementarea cadrului metodologic dezvoltat și folosirea mecanismelor informatice pentru regăsirea online a informației de stare civilă.

foto cover romanialibera.ro

Donează pentru a susține site-ul mapacuproiecte.ro.

sau în contul BCR: RO64RNCB0484008452370001

Articole recente

exploreaza mai multe

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.