Chiar în anul în care este Capitală Culturală Europeană, orașul de pe Bega ar trebui să aibă un sistem de termoficare nou-nouț, în urma schimbării vechilor conducte cu altele noi. Cel puțin așa scrie în proiectul derulat în cea mai mare parte cu fonduri europene, execuția lucrărilor fiind inițiată în 2021.
Din totalul de 148.118.419,84 lei, valoarea eligibilă nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională (contribuția UE) este de 106.275.413,69 lei, valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național este de 16.253.886,80 lei și co-finanțarea de la bugetul local este de 2.500.597,96 lei. Durata de implementare 01.10.2017-31.12.2023, cu mențiunea că programele cu finanțare de la Uniunea Europeană 2014-2020 au fost decalate.
Proiectul se numește „Retehnologizarea sistemului centralizat de termoficare din Municipiul Timișoara în vederea conformării la normele de protecția mediului privind emisiile poluante în aer și pentru creșterea eficienței în alimentarea cu căldură urbană Etapa II”, cod SMIS 127006 și este derulat prin Programul Operațional Infrastructură Mare ( POIM ), Axa 6, Promovarea energiei curate şi eficienţei energetice în vederea susținerii unei economii cu emisii scăzute de carbon.
În 5 ianuarie 2023, Timișoara a primit 11.211.241,91 euro, prefinanțare din FEDR.
Proiectul acesta reprezintă o etapă a unui proiect de ansamblu, prezentat în Strategia privind Alimentarea cu Energie Termică a Municipiului Timișoara, elaborată în 2009 și revizuită în 2016; o primă etapă a proiectului de ansamblu a fost finanțată prin POS Mediu 2007-2013 – Axa Prioritară 3, care a vizat reabilitarea infrastructurii de producere a energiei termice.
Cea mai mare parte a infrastructurii a necesitat, datorită vechimii și uzurii sale fizice, reabilitări consistente. Astfel, prin etapa I a proiectului au fost realizate reabilitări și modernizări în sursa de producere a energiei termice. De asemenea, în ultimii ani au fost realizate reabilitări ale unei părți a infrastructurii de distribuție (rețele).
Cu toate aceste reabilitări, datorită vechimii sistemului de transport, conductele nereabilitate prezintă coroziuni majore exterioare și o stare avansată de degradare fizică și morală a izolației termice, ceea ce face ca nivelul pierderilor de fluid și căldură să aibă valori ridicate; începând cu anul 2012, pierderile au avut tendința de creștere, ceea ce a condus la necesitatea continuării lucrărilor de reabilitare.
Astfel, prin proiect au fost identificate intervențiile necesare, în funcție de variabilele relevante (numărul de avarii înregistrate, numărul de consumatori afectați de avarii, intensitatea termică și gradul de conectare a consumatorilor pe fiecare ramură de rețea termică secundară analizată).
Astfel, a fost selectat un total de peste 29 km de rețea care necesită reabilitare, mai precis: 9,067 km de rețele termice primare și 20,095 km de rețele termice secundare.
Implementarea proiectului va avea un impact pozitiv asupra sistemului de încălzire urbană din Municipiul Timișoara, facilitând eficientizarea și creșterea calității serviciului public prin reducerea pierderilor în rețele cu cca. 35.349 Gcal/an (148 TJ/an) și creșterea vitezei de depistare și a preciziei localizării avariilor în rețea. Sunt în curs de reabilitare porțiuni de rețele termice aferente a 25 de puncte termice reprezentând 19,7% din totalul punctelor termice. Vor fi eliminate, din totalul de 432 avarii pe toate rețelele secundare, un număr de 239 avarii, adica 55,3%. Va scădea numărul de avarii în rețea prin înlocuirea conductelor existente cu un sistem legat preizolat ce are o durată de viață de 30 de ani;
- Alte avantaje:
- reducerea duratei de execuție a lucrărilor de șantier;
- reducerea costurilor de întreținere și exploatare a rețelelor;
- limitarea efectului negativ asupra mediului și sănătății locuitorilor prin:
- reducerea cantităților de emisii de gaze cu efect de seră și alți poluanți ca urmare a reducerii consumului de combustibil;
- reducerea cantităților de emisii de SO2, NOx, PM si CO2 ca urmare a scăderii pierderilor în rețele de transport și distribuție și ca urmare a evitării deconectărilor.
Prin realizarea lucrărilor de reabilitare, indirect, ca urmare a reducerii pierderilor de fluid din rețele, se reduce și debitul de apă de adaos care se face în CET și puncte termice. Reducerea pierderilor de fluid este estimată la circa 103.000 mc/an.
Proiectul va contribui la dezvoltarea socio-economică a Municipiului Timișoara în primul rând prin asigurarea unui nivel îmbunătățit de sănătate și confort pentru populație, prin reducerea emisiilor de poluanți în atmosferă.
Beneficiile socio-economice ale proiectului sunt: reducerea impactului negativ asupra mediului prin reducerea cantităților de emisii de gaze cu efect de seră și alți poluanți ca urmare a reducerii consumului de combustibil și a evitării deconectărilor; reducerea pierderilor de fluid din rețele de cca 103.000 m3/an, reprezentând reducerea debitului de apă de adaos din CET și pierderile din rețele. De asemenea se reduce cantitatea de energie electrică consumată de pompele de adaos în rețeaua termică primară cu 105 MWh/an.
foto cover: mapacuproiecte.ro
Donează pentru a susține site-ul mapacuproiecte.ro. sau în contul BCR: RO64RNCB0484008452370001