mapacuproiecte.ro

AcasăProiecte majoreProiectul european PIONEERS transformă portul Constanța în port cu energie curată, digitalizat...

Proiectul european PIONEERS transformă portul Constanța în port cu energie curată, digitalizat și mai puțin poluant; coordonatorul proiectului este portul Antwerp – Bruges, cu un buget anual de 200.000.000 de euro până în 2028

PIONEERS – Portable Innovation Open Network For Efficiency and Emissions Reduction Solutions – este un proiect care a primit finanțare europeană in cadrul Programului de Cercetare Inovare – Horizon 2020, sectiunea: Porturi verzi ca centre multimodale pentru mobilitate inteligență și sustenabilă.

PIONEERS are o durata de 60 de luni de la data de 01.10.2021, data de început a proiectului.

Porturile fiind puncte de interconectare a rețelelor de transport, centre multimodale logistice și comerciale, au un impact semnificativ socio-economic și asupra mediului. Prin urmare, porturile sunt parte integrantă din Pactul Verde European și au un rol esențial în transformarea economiei albastre a UE într-o economie sustenabilă și competitivă, eficientă din punct de vedere al utilizării resurselor.

Inovațiile și digitalizarea sunt pilonii de bază pe care trebuie să se sprijine porturile pentru reducerea emisiilor în vederea atingerii obiectivului privind neutralitatea climatică îmbrățișând conceptele de reziliență și sustenabilitate.

De asemenea, este foarte important să se extindă colaborarea și comunicarea între porturile europene și să se transfere soluții care să răspundă nevoilor de transformare a porturilor în porturi verzi, reziliente și inteligente.

PIONEERS  răspunde cerințelor Pactului Verde și ale celor de transformare a economiei UE într-o economie albastră prin reunirea a patru porturi: Antwerp-Bruges, Barcelona, Venlo și Constanța, care, deși diferite ca mărime, poziționare geografică, dezvoltare economică vor demonstra (pe durata proiectului) că pot deveni porturi verzi, sustenabile, inteligente și reziliente.

 

Portul Antwerp – Bruges are calitatea de port coordonator, cu un buget de 200 milioane de euro anual până în anul 2028, planificat pentru investiții verzi, și este un pionier în eforturile către un climat neutru. PIONEERS este construit pe angajamentul portului Antwerp – Bruges de a pune în aplicare 19 proiecte inovative și de a demonstra aplicabilitatea și fezabilitatea acestora în porturile partenere. 

Alaturi de cele patru porturi, în proiectul PIONEERS se regăsesc alte 42 de entități din diverse domenii: operatori de terminale și transportatori, expeditori, institute de cercetare, dezvoltatori de tehnologii, inovatori, consultanți, universități din Belgia, Italia, Grecia, Olanda care vor contribui la punerea în practică a soluțiilor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră din activitățile portuare.

 

PIONEERS a definit 5 obiective pentru atingerea scopului proiectului:

  1.   Reducerea emisiilor din activitățile portuare prin utilizarea energiei curate (producere, stocare, furnizare)
  2.   Dezvoltarea unei infrastructuri portuare sustenabile cu resurse verzi și sustenabile
  3.   Introducerea unor schimbări prietenoase cu mediul în desfășurarea activităților portuare prin digitalizare și noi metode de operare
  4.   Co-definirea pe întreaga durată de viață a proiectului, a modului în care soluțiile inovative privind reducerea emisiilor pot fi transferate către porturile partenere
  5.   Elaborarea și diseminarea Master Planului pentru Portului Verde (Green Port Master Plan) pentru tranziția portului către neutralitatea emisiilor de gaze cu efect de seră provenite din activitățile portuare și creșterea transportului multimodal (de mărfuri și persoane), în anul 2050.

Soluțiile inovative identificate care vor fi testate prin demonstrații practice sunt clasificate în patru piloni identificați în PIONEERS:

I. Producerea energiei din surse regenerabile, stocare si furnizare

– producere de energie cu ajutorul curenților de apă ( hidroturbină )

– infrastructură pentru stații de alimentare cu hidrogen

– stații modulare pentru încărcarea cu energie din surse regenerabile a bateriilor de dimensiuni mari (tip container) utilizate pentru propulsia electrică a barjelor sau ca surse de alimentare pentru camioane electrice și nave

– stocarea energiei regenerabile produsă de eoliene în baterii și sistem de management a energiei verzi în terminal RO-RO (pentru încărcarea mașinilor electrice)

– încălzirea clădirilor cu hidrogen

 II. Dezvoltarea sustenabilă a porturilor

– materiale de construcție verzi recuperate din surse locale (recuperarea nisipului din materialul dragat și utilizarea acestuia la fabricarea betonului)

– camioane electrice

– echipamente pentru manipularea containerelor cu motoare alimentate cu H2

 

   III.    Transport multimodal și optimizarea fluxurilor de mărfuri și persoane

– platforme IT pentru planificarea transportului multimodal

– transport multimodal pentru angajații portuari (introducerea mijloacelor de transport verzi și infrastructură pentru biciclete)

– platforme IT pentru optimizarea fluxului de mărfuri

– aplicație IT cu informații pentru turiști (care sosesc cu navele de croazieră) privind accesul din port către oraș

– model IT pentru predicția traficului maritim în scopul evitării congestiei portuare             

 

IV.    Transformare digitală

– echipamente automate pentru manipularea containerelor

– nave automate

– optimizarea traficului maritim

– maritime 5G pentru localizarea inteligenta a navelor

– predicție trafic containere

– digital twin

Va fi creată o platformă cu informații despre toate inovațiile și modul în care acestea acționează pentru reducerea emisiilor.

                PIONEERS GREEN PORT MASTER PLAN are ca obiective specifice:

  1.   Analiza actualelor Master Planuri ale fiecăruia dintre cele patru porturi partenere
  2.   Angajamentul stakeholderilor. Crearea unei colaborări cu toate părțile interesate (comunitate portuară, comunitate locală, reprezentanți ai instituțiilor guvernamentale, autorități de mediu, etc) în procesul de elaborare a master planului pentru un port sustenabil din punct de vedere: tehnic, operațional, economic, social și al protecției mediului
  3.   Elaborarea Foii de parcurs referitoare la etapele pe care fiecare port PIONEERS trebuie să le parcurgă în ,,drumul” către tranziția verde cu acțiuni pentru 2030, 2040 și 2050
  4.   Planificarea acțiunilor prevăzute pentru 2030, 2040, 2050, luând în considerare soluțiile inovative prezentate în PIONEERS
  5.   Implementarea soluțiilor oferite de PIONEERS, precum și a altor inovații cu potențial ridicat privind mobilitatea ,,verde”
Donează pentru a susține site-ul mapacuproiecte.ro.

sau în contul BCR: RO64RNCB0484008452370001

Articole recente

exploreaza mai multe

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.