mapacuproiecte.ro

AcasăCu ochii pe institutiiConsilii JudeteneProiectul „Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în județul Ilfov” costă peste...

Proiectul „Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în județul Ilfov” costă peste 38.000.000 de euro; contractul de finanțare a fost semnat

Proiectul este  finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, care expiră însă, dar va fi preluat în cadrul Programului Dezvoltare Durabilă, deschis pentru următorii ani. PDD va prelua, de fapt, toate proiectele aflate în pregătire în vechiul program POIM. 

Proiectul include 34 unități administrativ – teritoriale din județ (5 oraşe şi 29 comune).

Contractul de finanțare aferent proiectului „Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în județul Ilfov”, care va fi implementat pe raza celor 34 de unități administrativ-teritoriale membre ale Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deşeurilor Ilfov a fost semnat în 9 martie 2023, de ministrul Marcel Boloș și de președintele C.J. Ilfov, Hubert Thuma.

Gestionarea deșeurilor în Ilfov: Rata de reutilizare și reciclare, minimum 50% în 2024

La nivelul ariei proiectului „Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în județul Ilfov”, cantitatea de deşeuri generată în anul 2021 a fost de 131.700 tone, iar operatorii autorizaţi au colectat circa 4.000 tone de ambalaje.  

 Principalele deficienţe identificate în sistemul de colectare a deşeurilor municipale țin de infrastructura de colectare insuficientă, uzată sau incorect utilizată de către generatori, cantităţile de deşeuri colectate separat de la populaţie fiind reduse şi cu un grad uneori ridicat de impurificare.

 De asemenea, rata de colectare a deşeurilor reciclabile menajere şi similare şi a biodeşeurilor este redusă, cauzată în cea mai mare parte de lipsa infrastructurii, iar la aceasta se adaugă problema abandonării şi gestionării necorespunzătoare a deşeurilor provenite din construcţii şi desfiinţări.

 Proiectul „Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în județul Ilfov” urmăreşte promovarea investiţiilor în sectorul de deşeuri în vederea conformării cu prevederile acquis-ului european şi a angajamentelor asumate prin sectorul de mediu. Implementarea proiectului va conduce la creşterea gradului de reciclare a deşeurilor colectate separat, respectiv la scăderea cantităţii de deşeuri biodegradabile depozitate, contribuind astfel la atingerea indicatorilor de rezultat ai POIM.

 Prin acest proiect se vor achizitiona: echipamente pentru colectarea deşeurilor reciclabile menajere, pentru colectarea deşeurilor reziduale și pentru colectarea fluxurilor speciale de deşeuri voluminoase şi menajere periculoase, unităţi de compostare individuală și autospeciale pentru colectarea deşeurilor menajere reciclabile.

 Obiectivele specifice al proiectului sunt:

  • Atingerea ratei de pregătire pentru reutilizare şi reciclare de minim 50% din cantitatea de deşeuri din hârtie, metal, plastic, sticlă din deşeurile menajere şi deşeurile similare, inclusiv din servicii publice, colectate din aria proiectului, începând cu anul 2024;
  • Implementarea compostării individuale a biodeşeurilor (inclusiv a deşeurilor verzi, fără masă lemnoasă) la nivelul gospodăriilor individuale din mediul urban şi rural (zona de case), prin achiziţia de unităţi de compostare individuală – este estimată o ţintă de 100% începând cu anul 2024;
  • Implementarea instrumentului economic ”plăteşte pentru cât arunci” atât în mediul urban, cât şi în mediul rural, pentru ambele tipuri de spaţii locative (case şi blocuri), bazat pe frecvenţa colectării – este estimată o ţintă de 100% începând cu anul 2024;
  • Reducerea cantităţii de biodeşeuri depozitate, ca urmare a introducerii compostării individuale în mediul urban şi rural.

foto cover mapacuproiecte.ro

Donează pentru a susține site-ul mapacuproiecte.ro.

sau în contul BCR: RO64RNCB0484008452370001

Articole recente

exploreaza mai multe

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.