Sectorul olandez al asfaltului ar putea să scadă emisiile de gaze cu efect de seră cu 30% până la 60%, dacă va renunța să utilizeze ca liant bitumul, obținut din petrol, și va folosi, în schimb, lignina și alte componente din reziduurile vegetale, potrivit noilor rezultate publicate de Wageningen Food & Biobased Research, un departament la Universității olandeze din Wageningen. Economiile potențiale sunt uriașe, întrucât numai în Țările de Jos sunt fabricate anual 10 milioane de tone de asfalt care conțin 300.000 de tone de bitum.
În asfaltul convențional, bitumul este folosit ca liant: leagă pietrișul și conferă asfaltului rezistență. Pe de altă parte, bitumul este obținut din petrol brut, hidrocarbură care devine, în perspectivă, din ce în ce mai rară. Calitatea bitumului disponibil este, de asemenea, în scădere. Industria construcțiilor de drumuri caută, așadar, o alternativă, cum ar fi lignina. Acest agent de legare este prezent, în mod obișnuit, în plante și este disponibil ca flux rezidual din producția de hârtie și bioetanol, printre altele.
Un avantaj cheie al ligninei este capacitatea sa de a sechestra carbonul pentru perioade mai lungi de timp. Ca urmare, se eliberează mai puțin CO2 în atmosferă. Noi calcule arată că asfaltul bio, în care 50% din bitumul fosil este înlocuit cu lignină, contribuie la evitarea a 85 până la 170 de kilotone (kt) de CO2 echivalent pe an, până în 2050, din cele 550 kt de CO2 eq emise în prezent, anual, de industria olandeză a asfaltului. Dacă bitumul va fi înlocuit complet, experții așteaptă ca economiile de CO2 să fie dublate.
Acest lucru duce la o reducere cu aproximativ 30-60% a emisiilor totale de CO2 pentru sectorul actual de asfalt olandez. Soluția, dacă va fi aplicată în Uniunea Europeană, unde sunt utilizate, în prezent, 11 milioane de tone de bitum anual, ar putea conduce la o reducere a emisiilor de CO2 de până la 1200 kt CO2 eq pe an. La scară globală (90 de milioane de tone de bitum pe an), pot fi realizate chiar și reduceri de până la 102.000 kt CO2 eq pe an.
Ca atare, aplicarea soluțiilor bio va aduce o contribuție semnificativă la atingerea obiectivelor climatice europene și globale. Ambiția Uniunii Europene este de a reduce emisiile de CO2 cu 55% până în 2030, comparativ cu 1990.
Wageningen Food & Biobased Research lucrează de aproximativ 10 ani la un proiect de producere a asfaltului pe bază de lignină, colaborând cu parteneri din consorțiul CHAPLIN, care implică întregul lanț valoric al asfaltului: de la furnizorii de materii prime, la alte institute de cercetare și guverne, până la constructori şi autorități rutiere. În diferite locuri din Țările de Jos, au fost deja amenajate peste 30 de drumuri demonstrative pentru testarea asfaltului care conține lignină. Acest lucru s-a realizat până acum prin înlocuirea până la jumătate din bitum cu lignină. Construirea primelor drumuri demonstrative cu materii prime 100% pe bază de bio în stratul superior este de așteptat să înceapă spre sfârșitul acestui an sau în 2024.
foto cover pexels.com/ETHA
Donează pentru a susține site-ul mapacuproiecte.ro. sau în contul BCR: RO64RNCB0484008452370001