mapacuproiecte.ro

AcasăCu ochii pe institutiiAutoritățile publice locale primesc bani europeni ca să obțină energie din surse...

Autoritățile publice locale primesc bani europeni ca să obțină energie din surse regenerabile; valoarea totală a sprijinului financiar este de 500.000.000 de euro

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare, implementează în această perioadă măsuri în valoare totală de 500 milioane de euro pentru eficiență energetică, pentru sprijinirea autorităților locale. Suma este împărțită sub forma următoarelor apeluri:

 – 250 de milioane de euro pentru sprijinirea investiţiilor în capacităţi de producere energie din surse regenerabile de energie, pentru consum propriu;

 – 250 de milioane de euro, tot pentru sprijinirea investiţiilor în capacităţi de producere energie din surse regenerabile de energie, dar în vederea comercializării.

 

A) Apelul de proiecte pentru sprijinirea investiţiilor în capacităţi de producere energie din surse regenerabile de energie, pentru consum propriu, a avut termen până la 31.12.2022.

 Au fost depuse 268 de solicitări, în valoare de 389.611.683,31 euro.

Apelul se aplică pentru proiectele care propun ca acțiuni investiții în echipamente, utilaje, dotări specifice necesare pentru obținerea de energie din surse regenerabile (cu excepția biomasei), destinată consumului propriu. În categoria surselor de energie regenerabile se încadrează utilizarea următoarelor surse: eoliană, solară, aerotermală, geotermală, hidrotermală și energia oceanelor, energie hidraulică, gaz de fermentare a deșeurilor, denumit și gaz de depozit, și gaz de fermentare a nămolurilor din instalațiile de epurare a apelor uzate și biogaz.

 Se finanțează următoarele tipuri de proiecte:

 – Realizarea capacităţilor de producere energie electrică şi / sau termică în cogenerare din surse de energie regenerabilă cu excepția biomasei pentru consum propriu;

 – Realizarea capacităţilor de producere energie electrică sau termică din surse de energie regenerabilă, cu excepția biomasei, pentru consum propriu.

 În cazul proiectelor propuse, categoriile de investiții sunt:

– investiții în echipamente, utilaje, dotări specifice necesare pentru obținerea de energie din surse regenerabile destinată consumului propriu de energie al autorităților publice locale. În categoria utilizării surselor de energie regenerabile se încadrează panourile fotovoltaice, utilizarea apei geotermale, utilizarea energiei eoliene în zonele unde există potențial de utilizare a energiei vântului, precum și alte surse de energie regenerabile definite conform art. 2 din Legea nr. 220/2008, cu modificările și completările ulterioare.

 – investiții în realizarea de unități de cogenerare, trigenerare noi destinate obținerii de energie din surse regenerabile pentru consumul propriu al autorităților publice locale.

 Pentru proiectele vizând realizarea capacităţilor de producţie a energiei electrice și/sau termice din surse regenerabile de energie cu excepția biomasei pentru consum propriu grantul se acordă în lei sub forma rambursării cheltuielilor efectuate şi va fi de minim 500.000 euro și nu poate depăşi 5.000.000 euro echivalent în lei la cursul Inforeuro din luna anterioară depunerii cererii de finanţare/ proiect de investiţii.

B) În ceea ce privește apelul de proiecte pentru sprijinirea investiţiilor în capacităţi de producere energie din surse regenerabile de energie, pentru comercializare, acesta s‑a deschis la 24 noimebrie și a avut termen până la 31.12.2022.

 Au fost depuse 7 solicitări de proiecte, în valoare de 629.842.973,37 euro.

 Sunt finanțabile investițiile în echipamente, utilaje, dotări specifice necesare pentru obținerea de energie din surse regenerabile destinate comercializării, la nivelul autorităților publice locale.

 În categoria surselor de energie regenerabile se încadrează sursele de energie nefosile, respectiv: eoliană, solară, aerotermală, geotermală, hidrotermală, energie hidraulică, precum și alte surse de energie regenerabile definite conform art. 2 din Legea nr. 220/ 2008, cu modificările și completările ulterioare, cu excepția biomasei.

sursa mfe.gov.ro

Contacte Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene

Șos. Bucuresti-Ploiesti, nr. 1 – 1B, Victoria Office Intrarea str. Menuetului, nr. 7, Sector 1, București

Program de lucru: 

Luni- marți: 08.30 – 17.00

Vineri: 08.30 – 14.30

Registratura:
+ 4 0372 838 743; +4 0372 838 857
Fax + 4 0372 838 502
E‑mail: contact.minister@mfe.gov.ro

 

 

Donează pentru a susține site-ul mapacuproiecte.ro.

sau în contul BCR: RO64RNCB0484008452370001

Articole recente

exploreaza mai multe

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.