mapacuproiecte.ro

AcasăCu ochii pe institutiiConsilii JudeteneConsiliul Județean Vrancea a ratat finanțarea prin PNRR a construirii de la...

Consiliul Județean Vrancea a ratat finanțarea prin PNRR a construirii de la zero a unui spital județean de urgență: suma solicitată, peste 500.000.000 de euro, fiind prea mare față de standardele legale

Ministerul Sănătății a respins, în decembrie 2022, proiectul depus de C.J.Vrancea pentru finanțarea prin PNRR a construirii de la zero a unui spital județean. Instituția condusă de liberalul Cătălin Toma a solicitat suma de 500.184.210,87 euro, iar ministerul a calculat că suma necesară alocată prin PNRR ar trebui să fie de 300.110.526,52 euro, fără TVA, o sumă mult prea mare față de nivelul maxim stabilit prin HG 1237/2022, care este de 200.000.000 de euro.  

Motivarea respingerii a fost formulată astfel: ”obiectivul de investiții depășește bugetul permis de H.G. 1237/2022”.

Pe lista proiectelor respinse de Ministerul Sănătății de la finanțare prin PNRR se situează și construirea unui spital județean de urgență la Sibiu și a unui spital regional de urgență la Brașov. 

Solicitanții pot încerca să obțină finanțare din alte surse bugetare.

Consiliul Județean Vrancea numără printre obiectivele majore și construirea unui spital județean de urgență. Pe site-ul instituției, proiectul este trecut la rubrica proiectelor în curs de implementare. După respingerea proiectului, C.J. VN a anunțat pe pagina de facebook că ”va continua proiectul noului spital prin accesarea unor alte surse de finanțare care să facă posibilă construirea unui spital de care au nevoie nu doar vrâncenii, dar și românii din zona de sud-est a țării”.

C.J a anunțat anterior pe site-ul instituție că a cumpărat terenul necesar în suprafață de 18 ha, de la Primăria Focșani ( 5,5 ha ) și de la Ministerul Apărării ( 12,5 ha ). Totodată, printr-un comunicat publicat în august 2022, de monitoruldevrancea.ro, C.J. susținea că:

”Stadiul noului Spital din Focșani este foarte avansat, în acest moment aflându-se între primele două spitale din țară în ceea ce privește documentațiile necesare construirii. Facem demersuri susținute pentru edificarea acestui obiectiv major, care va deservi un areal mai mare, întrucât de la Iași la București nu mai există un spital de asemenea anvergură precum cel proiectat la Focșani. Am avut numeroase discuții cu factorii decizionali și ne bazăm pe susținerea Guvernului României în ceea ce privește finanțarea”, a declarat Cătălin Toma, președintele Consiliului Județean Vrancea.

Pe terenul de 17 hectare pe care Consiliul Județean Vrancea îl are în proprietate este proiectat noul Spital din Focșani, care va avea 900 de paturi (775 de paturi de spitalizare continuă, 60 de paturi de spitalizare de zi şi 65 de paturi pentru însoţitori) și va cuprinde secții suplimentare față de vechiul spital, precum și bloc operator la cele mai înalte standarde, spațiu universitar și va fi dotat cu heliport.

Nota conceptuală, tema de proiectare, studiul de prefezabilitate, studiul de fezabilitate, Planul Urbanistic Zonal și avizele în fază SF sunt documente pe care Consiliul Județean Vrancea le-a întocmit și le-a aprobat, demersuri care au necesitat, conform legislației în vigoare, o perioadă considerabilă de timp. De asemenea, pe toată perioada realizării documentațiilor, au existat consultări periodice cu reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Vrancea și cu medici specialiști din structura Spitalului Județean”.

foto cover Consiliul Județean Vrancea

 

Donează pentru a susține site-ul mapacuproiecte.ro.

sau în contul BCR: RO64RNCB0484008452370001

Articole recente

exploreaza mai multe

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.