mapacuproiecte.ro

AcasăProiecte majoreInternaționalChina își consolidează prezența în Nigeria: o companie chinezească a finalizat recent...

China își consolidează prezența în Nigeria: o companie chinezească a finalizat recent cel mai mare port din țară

Președintele nigerian, Muhammadu Buhari, a inaugurat oficial, în 23 ianuarie 2023, portul Lekki Deep Sea, situat în apropiere de capitala Lagos ( peste 13.000.000 de locuitori ), în timp ce asista, împreună cu alți demnitari, printre care și ambasadorul chinez, la descărcarea navei CMA CGM Mozart, ancorată la unul dintre cheiurile noului port.

Proiectul, în valoare de 1,5 miliarde de dolari, a fost derulat de un joint venture între Guvernul Federal al Nigeriei, prin Autoritatea Porturilor din Nigeria, Guvernul Statului Lagos, Grupul Tolaram (proprietarul Zonei Libere Lagos) și China Harbour Engineering Company.

Reuters notează că președintele Muhammadu Buhari a făcut din construirea acestui port un pilon cheie al politicii economice a guvernului său și speră că acest lucru va ajuta partidul său de guvernământ să câștige alegerile prezidențiale de luna viitoare. Buhari se afla la al doilea mandat și nu mai are dreptul să candideze pentru funcția de șef al statului. 

Noul port Lekki Deep Sea este deținut în proporție de 75% de compania China Harbour Engineering Company și de grupul Tolaram, cu sediul central în Singapore.

Muazu Sambo, ministrul transporturilor din Nigeria susține că atunci când operațiunile portuare vor lua avânt, vor fi generate peste 170.000 de locuri de muncă.

„Estimăm că beneficiile economice totale vor ajunge la peste 360 de miliarde de dolari, devenind un nou motor de dezvoltare economică a regiunii de sud-vest și a întregii țări”, a completat Ciu Jianchun, ambasadorul Chinei în Nigeria.

Jianchun a menționat că portul este cel mai adânc din din Africa de Vest, precum și unul dintre cele mai moderne și eficiente porturi din Africa Subsahariană.

La Lagos, președintele țării a inaugurat și moara de orez Imota, concepută și finalizată de guvernatorul Babajide Sanwo-Olu al statului Lagos, precum și fabrica de lubrifianți Bestaf MRS Holdings Company Limited, prima de acest fel din Africa de Vest.

China se numără printre cei mai mari creditori bilaterali ( de la țară la țară ) Nigeria. A mai finanțat, până în prezent, construirea de căi ferate, șosele și centrale electrice.

sursa foto cover machetă port/lekkiport.com

Donează pentru a susține site-ul mapacuproiecte.ro.

sau în contul BCR: RO64RNCB0484008452370001

Articole recente

exploreaza mai multe

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.