mapacuproiecte.ro

AcasăCu ochii pe institutiiDeschiderea Muzeului Național al Revoluției Anticomuniste din 1989, cu sediul în Timișoara,...

Deschiderea Muzeului Național al Revoluției Anticomuniste din 1989, cu sediul în Timișoara, amânată până în 2025; autoritățile de la București invocă ”probleme tehnice neașteptate”

Muzeul Național al Revoluției Anticomuniste din 1989 a fost înființat, prin lege, în 29 iunie 2022, dar încă nu există fizic, nu are un sediu propriu, e înființat numai pe hârtie. 

Instituția muzeală urmează să fie amenajată la Timișoara, în clădirea istorică a fostei Comenduiri a Garnizoanei Militare care va fi restaurată, modernizată și dotată în acest scop, și va prezenta evenimentele așa cum acestea au avut loc pe tot cuprinsul țării.

Fondurile necesare sunt oferite, în mare parte, sub formă de împrumut de către Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, în cadrul proiectului F/P 1572 privind finalizarea construcției și reabilitarea clădirilor culturale de interes public, Acordul între România și BDCE, fiind semnat în mai 2007. Menționăm că Acordul respectiv cuprinde și proiectul F/P 1562 privind  reabilitarea monumentelor istorice din România. 

Autoritățile românești nu au respectat însă graficul lucrărilor pentru înființarea fizică a Muzeului Național al Revoluției Anticomuniste din 1989, invocând în relația cu BDCE, ”probleme tehnice neașteptate cu care s-a confruntat Ministerul Culturii pe parcursul implementării acestora și pașii legali necesari a fi întreprinși pentru realizarea lucrărilor de execuție, aceste două obiective nu pot fi îndeplinite în calendarul actual, în ciuda tuturor eforturilor depuse de Ministerul Culturii”, după cum a formulat secretarul de stat în Ministerul Finanțelor, Alin Marius Andrieș, în scrisoarea trimisă guvernatorului BDCE, Carlo Monticelli, în 3 mai 2023. 

”În acest context, pentru a face față mai bine provocărilor de implementare și pentru a asigura finalizarea corespunzătoare a obiectivelor rămase, la solicitarea Ministerului Culturii, vă rugăm să fiți de acord cu prelungirea datei anticipate de finalizare a proiectului de la 30 iunie 2023 până la 30 iunie 2025. În speranța că solicitarea noastră va beneficia de înțelegerea și sprijinul dumneavoastră, așteptăm primirea răspunsului dumneavoastră pozitiv” a solicitat secretarul de stat de la Finanțe.

Răspunsul BDCE a fost favorabil:

”Stimate domnule Andrieș, 

Ne referim la solicitarea dumneavoastră din data de 3 mai 2023 privind extinderea graficului de lucrări aferent acestui proiect. Având în vedere întârzierile în implementarea proiectului, astfel cum este prezentat în adresa dumneavoastră menționată mai sus, avem plăcerea să vă informăm că BDCE a aprobat extinderea cu 24 de luni a graficului de lucrări, respectiv până la data de 30 iunie 2025. Vă reasigurăm că proiectul reprezintă o prioritate pentru BDCE și rămânem dedicați în ceea ce privește dezvoltarea acestuia pe viitor”, semnat France Becmont Bieth, șef — Unitatea monitorizare proiecte.

Guvernul României a aprobat în 10 august 2023, prin HG, amendamentul convenit cu BDCE, decizia fiind publicată în Monitorul Oficial, partea I, nr. 741, din 11 august 2023.

În cadrul F/P 1572, a fost cerută extinderea cu 24 de luni a graficului de lucrări ( tot până la 30 iunie 2025 ) și a obiectivului  ”reabilitarea Sălii „Omnia”, care găzduiește Centrul Național al Dansului”.

În cadrul F/P 1562, a fost solicitată prelungirea termenului de finalizare a lucrărilor pentru obiectivele: Palatul „Cantacuzino”, Biblioteca Omnia — filială a Bibliotecii Naționale a României și Muzeul „Dr. Ioan și Nicolae Kalinderu”.

”Proiectele F/P 1562 (2006) privind reabilitarea monumentelor istorice din România și F/P 1572 (2006) privind finalizarea construcţiei, renovarea sau reabilitarea clădirilor culturale de interes public din România sunt co-finanțate de Guvernul României în parteneriat cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei prin două Acorduri-cadru de împrumut parafate în decembrie 2006, respectiv mai 2007.

Fiecare tranșă din împrumut este acordată pentru o perioadă de 20 de ani, din care 5 ani perioada de grație.

Valoarea cumulată a proiectelor este de 348.858.000 Euro, fără TVA.

Suma este destinată finanţării consolidării, restaurării / construcției, reconstrucției și modernizării unui număr de 21 de monumente istorice şi edificii ce adăpostesc instituţii publice de cultură de maximă relevanță, aflate în subordinea Ministerului Culturii și Identității Naționale și care au fost selectate pe baza importanţei şi în conformitate cu criteriile de finanţare ale Băncii”, potrivit unor date furnizate de Unitatea de management a proiectului, pe site-ul umpcultura.ro.

Pentru F/P 1562 (2006) privind reabilitarea monumentelor istorice din România/Consolidarea și restaurarea unui număr de 16 clădiri-monument istoric aparținând unor instituții publice de cultură de importanță națională, valoarea totală ,fără TVA, este de 114.878.000 de euro, din care 78.200.000 de euro, împrumut de la BDCE, iar pentru F/P 1572 (2006) privind finalizarea construcţiei, renovarea sau reabilitarea clădirilor culturale de interes public din România/Construcția, reconstrucția și modernizarea unui număr de 5 clădiri aflate în folosința unor instituții publice de cultură de importanță națională, valoarea totală, fără TVA, este de 233.980.000 de euro, din care 116.200.000 euro, împrumut de la BDCE.

Ministerul Finanțelor susține că în cadrul F/P 1562 au fost deja finalizate lucrările de restaurare și reabilitare a 13 monumente istorice semnificative.

foto cover Constantin Duma

Donează pentru a susține site-ul mapacuproiecte.ro.

sau în contul BCR: RO64RNCB0484008452370001

Articole recente

exploreaza mai multe

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.