mapacuproiecte.ro

AcasăCu ochii pe institutiiDrone prin PNRR: unele primării au ales să cumpere drone, pentru a...

Drone prin PNRR: unele primării au ales să cumpere drone, pentru a inspecta zonele de risc

Primăria Sănduleni, din județul Bacău, a câștigat un proiect depus la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației pentru  ”Achiziția dronelor pentru a inspecta zonele sau situațiile de risc și sistem de monitorizare și siguranță a spațiului public”. Valoarea contractului: 2.195.407,53 lei, cu TVA. 

Primăria Toplița, din județul Harghita, va cumpăra drone pentru inspectarea zonelor și situațiilor de risc din municipiul Toplița, cu suma de 587.978,88 lei, cu TVA. 

Nici Primăria comunei Blăjeni, din județul Hunedoara, nu s-a lăsat mai prejos: cu 2.195.407,53 de lei, cu TVA, va dota și va pune în funcțiune un centru de monitorizare în timp real a situației din comună, va pune în funcțiune și sistemul de supraveghere a domeniului public, cu funcții avansate, și va cumpăra drone de supraveghere”.

Acestea sunt datele menționate explicit în baza de date a Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, care gestionează Componenta 10 ”Fond local” din PNRR

De precizat însă că numărul primăriilor care au ales să cumpere și drone poate fi mult mai mare, chiar dacă nu au menționat explicit că vor face și astfel de achiziții. Dronele sunt eligibile în cadrul Apelului ”I.1.2 – Asigurarea infrastructurii pentru transportul verde – ITS/alte infrastructuri TIC – cod 076 – digitalizarea transportului urban, respectiv – cod 021ter – dezvoltarea de servicii și structuri de sprijin foarte specializate pentru administrațiile publice și întreprinderi (100% Digital Tag)”. Printre tipurile de infrastructuri TIC sunt menționate și dronele folosite ”pentru a inspecta zonele sau situațiile de risc”.

( TIC = Tehnologiile Informațiilor și Comunicațiilor )

Comuna Albac, din județul Alba, este menționată în raportul MDLPD, ca eligibilă pentru ”Îmbunătățirea serviciilor publice pentru creșterea calitătii vieții cetățenilor prin digitalizare, realizarea infrastructurii TIC‐ sisteme inteligente de management local”, valoarea achizițiilor și implementării proiectului fiind de 2.195.407,53 lei, cu TVA. 

Comuna Șilindia, din județul Arad, a fost declarată eligibilă pentru ”dezvoltarea unei structuri TIC pentru managementul local ”, valoarea contractului: 146.450,33 lei, cu TVA. În cadrul acestui proiect, cumpărarea unei drone este eligibilă. 

Sunt zeci de comune pentru care nu este menționată explicit cumpărarea dronelor, dar în cadrul apelului pentru care au aplicat și au câștigat cumpărarea dronelor este eligibilă. Prin urmare, este foarte posibil ca numeroase primării de comune și orașe din România să se doteze cu drone, cheltuind bani din PNRR.

sursa foto cover pexels.com/The Lazy Artist Gallery

 

Donează pentru a susține site-ul mapacuproiecte.ro.

sau în contul BCR: RO64RNCB0484008452370001

Articole recente

exploreaza mai multe

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.