mapacuproiecte.ro

AcasăProiecte majoreHidrogenul, sursă de energie: proiectul românesc „De la Nano la Macro în...

Hidrogenul, sursă de energie: proiectul românesc „De la Nano la Macro în Energetica Hidrogenului – Extindere Centrul Național de Hidrogen și Pile de Combustibil – HyRo 2.0”, fnalizat

Proiectul, cu un buget de 30,80 milioane lei, a fost finanțat în cadrul Programului Operațional Competitivitate, 2014 – 2020, în cadrul Axei prioritare 1, Acțiunea 1.1.1. Mari infrastructuri de Cercetare-Dezvoltare și implementat de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice – ICSI Râmnicu Vâlcea.

Serviciile de proiectare tehnică și execuția lucrărilor, inclusiv dotarea clădirii cu echipamente de cercetare aferente proiectului au fost asigurate de o asociere de firme:  ELECTRO VÂLCEA S.R.L. / RO 5071860, SC Headlight Solutions SRL / RO31993133 si AGRESIV ART / RO 9609032, valoarea contractului fiind de 21.605.954 lei. 

Proiectul ar fi trebuit finalizat în iunie 2022. 

Prin HyRo 2.0 este extinsă infrastructura de CD în domeniu și sunt puse la dispoziție echipamente în cele două arii ale cercetării energeticii hidrogenului: zona nano, cu echipamente de investigare și realizare de materiale și arhitecturi novatoare, și zona de testare și validare demonstrativă, în care sunt gândite a fi definite condițiile pentru realizarea de aplicații automotive și staționare.

Proiectul RoHydroHub a fost negociat cu Comisia Europeană și a fost acceptat ca proiect predefinit în cadrul Programului Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare (POCIDIF). Implementarea proiectului urmează să fie asigurată de un parteneriat format din ICSI Râmnicu-Vâlcea și Universitatea Politehnică București. Apelul de proiecte nu va fi competitiv, în condițiile în care proiectul este predefinit în program.

”În timpul ultimei vizită de lucru pe care am avut-o la Bruxelles, am negociat doamna Elisa Ferreira, comisarul european pentru coeziune și reforme, finanțarea proiectului «Hub românesc pentru hidrogen și noile tehnologii în domeniul energiei», cu o alocare estimată de 130 milioane euro, din Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare 2021-2027. Suplimentar, la nivelul întregului Program este alocată o sumă de peste 1 miliard de euro pentru susținerea și promovarea unui sistem de cercetare, dezvoltare, inovare competitiv în România. Aceasta în condițiile în care este necesară consolidarea realizărilor în domeniul tehnologiilor avansate, prin măsuri și investiţii în domeniul cercetării-inovării cu potenţial ridicat de aplicare, care să ducă la dezvoltarea de produse cu valoare adăugată mare și care pot fi asimilate de către industria din România”, susține ministrul Marcel Boloș.

Conform estimării, apelul de proiecte va fi deschis în iunie 2023, iar contractul de finanțare urmează să fie semnat până la sfârșitul acestui an. La fel ca și celelalte proiecte predefinite în program, RoHydroHub va beneficia de suportul Autorității de Management POCIDIF pe toată durata implementării.

 PCIDIF: Finanțări pentru proiecte de interes strategic

 Prin Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare, în cadrul Acțiunii 1.2 – Sprijin pentru proiecte în domeniul tehnologiilor avansate prin crearea de hub-uri de inovare în domenii de interes strategic vor fi finanțate proiecte considerate de interes strategic pentru România.

 Intervențiile derivă din nevoile mediului privat și ale societății abordând fragmentarea ecosistemului de cercetare-inovare românesc și se va concentra pe domeniile de specializare inteligentă identificate la nivel național. Acestea creează hub în tehnologii avansate asigurând spillover de cunoaștere în contextul dezvoltării economiei din România.

 Concret, sunt susținute activități precum: CDI, testare, pilotare, pregătirea proceselor și a suportului tehnic care să susțină activități de producție, inclusiv dotare cu echipamente și infrastructuri conexe (de exemplu un procentaj limitat din finanțare pentru lucrări de construcție necesare pentru dezvoltarea  produselor/proceselor/serviciilor).

 Rezultatele cercetărilor vor susține reducerea decalajului de performanță atât între regiuni, cât şi între România și alte state UE. 

foto cover ICSI Rm.Vâlcea

 

Donează pentru a susține site-ul mapacuproiecte.ro.

sau în contul BCR: RO64RNCB0484008452370001

Articole recente

exploreaza mai multe

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.