mapacuproiecte.ro

AcasăCu ochii pe institutiiMinisterul Economiei împarte un ”cașcaval” de peste 430.000.000 de euro la numai...

Ministerul Economiei împarte un ”cașcaval” de peste 430.000.000 de euro la numai opt firme românești; A.O.A.R. acuză că beneficiarii sunt ”firme de apartament”

Cele opt firme sunt:

  1. ALEX MELCOVICH BH SRL, denumire proiect: unitate de producție băuturi răcoritoare,

valoarea totală a investiției: 245.821.015 lei;

 2. ANDRES ROB CONSTRUCTOR SRL, denumire proiect: fabrică producție elemente prefabricate pentru construcții, valoarea totală a investiției: 249.440.587 lei;

3. ECOBAC SAL SRL, denumire proiect: înființare unitate de tratare și eliminare deșeuri nepericuloase; valoarea totală a investiției: 113.411.271 lei;

4. ECO PARTNERSHEEP INSULATION SRL, denumire proiect: fabrică pentru procesare lână și produse fono – și termoizolante din lână; valoare totală a investiției: 182.059.200 lei;

5. ECO WIND POWER SRL, denumire proiect: EcoMetal; valoarea totală a investiției: 658.138.187 lei;

6. FERUCCIO COM SRL, denumire proiect: FerPrefab; valoarea totală a investiției: 109.090.130 lei;

7. HI-Q SOLUTION SRL, denumire proiect: înființare unitate economică nouă – producție mase plastice prin injecție; valoarea totală a investiției: 141.840.620 lei;

8. NON-WOVEN GLOBAL SRL, denumire proiect: Dezvoltarea companiei NON-WOVEN GLOBAL SRL prin înființarea unei unități noi de producție de materiale nețesute; valoarea totală a investiției: 403.260.718.03 lei.

Lista a fost publicată de Ministerul Economiei, în 4 aprilie 2023, fiind succedată de lista solicitanților care nu au primit aprobare pentru a încasa ajutorul de stat acordat în baza HG 959/2022, document adoptat ”pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind acordarea de granturi pentru investiții destinate industriei prelucrătoare”.

Printre solicitanții respinși se numără: ZAREA S.A., ANTIBIOTICE S.A., ROMCIM S.A. Consultă AICI, la rubrica CERERI CE NU SE ÎN CADREAZĂ ÎN LIMITA BUGETULUI, lista cu solicitanții respinși. 

Ministerul Economiei nu a publicat până acum suma acordată de la bugetul de stat pentru fiecare beneficiar, din cei opt acceptați în urma procesului de selecție, ci numai valoarea totală a investiției. Date publicate ulterior pe site-ul ministerului relevă că suma totală acordată de la bugetul de stat pentru cele opt proiecte selectate este de 2.100.000.000 de lei, adică peste 430.000.000 de euro. 

Rezultatele procesului de selecție sunt contestate de Asociația Oamenilor de Afaceri din România ( A.O.A.R ), care reprezintă firme cu capital românesc.  A.O.A.R, acuză Ministerul Economiei că ”a gestionat în mod defectuos acordarea de ajutoare de stat prin schema de finanțare a industriei prelucrătoare prin acordarea lor către „firme de apartament” și spune că acest lucru „duce la pierderea încrederii în capacitatea ministerelor de a gestiona fonduri din bani publici”. Asociația dă și un exemplu: faptul că una din firmele care va primi ajutor de stat are o cifră de afaceri de 5.100 lei, cu un profit de 541 lei și urmează să primească ajutor de stat pentru a realiza o „investiție viabilă” în producție cu o valoare cuprinsă între 26-45 milioane de euro”. 

”În vederea departajării celor 21 de companii care au obținut punctajul maxim, s-a avut în vedere numai criteriul de rentabilitate a cifrei de afaceri, fără ca acesta sa fie considerat în contextul analizei „viabilității investiției”, respectiv a capacității de absorbție și utilizare a ajutorului de stat de către firmele calificate, afirmă AOAR.

”6 din cele 8 companii câștigătoare au o cifră de afaceri sub 600.000 ron, iar cifra de afaceri medie a tuturor câștigătorilor este de 1.108.582 ron (aprox 220.000 de euro). Fiecare dintre aceste companii urmează să primească ajutor de stat și să efectueze „investiții viabile” de câte 30.000.000 de euro fiecare (valoare medie).

Numărul total (cumulat) de angajați ai celor 8 companii câștigătoare este de 14, revenind la o medie de 1,75 angajați/companie câștigătoare;

Rentabilitatea medie pentru cele 8 companii câștigătoare este de 67,2% (atingând și peste 90%, conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Economiei), cu mult peste rentabilitatea firmelor cu activitate de producție (situată, în medie, între 5,2% si 17% )”, mai susține A.O.A.R. 

Site-ul economedia.ro a investigat și a descoperit cine se află în spatele celor opt firme care vor primi de la bugetul de stat o sumă totală de peste 430.000.000 de euro. 

Iată rezultatele:

Alex Melcovich BH SRL, înființat în 2010, unde acționar unic este antreprenorul cu același nume, a înregistrat o cifră de afaceri de 2,1 milioane lei în 2021, un profit net de 1,79 milioane lei și 3 angajați, conform datelor consultate de Economedia pe platforma Termene.ro. Antreprenorul mai este acționar în cadrul firmelor Merlins Beverages și Domino Vapes. Merlins Beverages, înființat în 2011, este un brand care comercializează apă cu vitamine şi minerale, infuzii de ceai şi limonadă, care avea afaceri de 57 milioane lei în 2021, un profit net de 7,9 milioane lei și 59 de angajați. În schimb, firma Domino Vapes, înființată în 2019, a înregistrat în 2021 o cifră de afaceri de 0 lei și pierderi nete de 1.445 de lei.

Andres Rob Construct SRL este o companie înregistrată la ONRC în noiembrie 2009, iar obiectul de activitate al firmei este lucrări de pregătire a terenului. Compania a avut în 2021 o cifră de afaceri de 265.813 lei, profit net de 94.191 lei și doi angajați. Andres Rob Construct SRL face parte din grupul de firme Mitliv, unde acționar principal este Carmen Mioara Cioană. Grupul a fost asociat cu milionarul din Craiova, Liviu Cioană, după cum a scris anterior Adevărul. Acesta a fost condamnat la 4 ani şi 11 luni de închisoare pentru constituirea unui grup infracțional și evaziune fiscală.

Milionarul Liviu Cioană a fost implicat și în dosarul „Faţada” în care Olguţa Vasilescu era urmărită penal pentru fapte de corupţie, unde Cioană avea calitatea de denunțător. În 2020, DNA a dispus clasarea dosarului cunoscut drept „Faţada” și a dispus şi scoaterea de sub urmărire penală pentru dare de mită şi spălare de bani a oamenilor de afaceri Marian Petcu de la Recon SA, Mihail Tănăsescu şi Tiberiu Urdăreanu de la UTI Grup SA, Marian Mândrilă de la SC Mari Vila Com SRL, şi Liviu Cioană de la Mitliv Exim SRL, toţi având calitatea de martori denunţători. Anchetatorii au considerat că faptele acestora “au fost comise sub imperiul unei constrângeri morale (periclitarea derulării contractelor dintre societăţile comerciale şi municipiul Craiova), ce reprezintă o cauză de neimputabiliate”, scria Bursa.ro.

Citește articolul integral pe economedia.ro

În urma protestului A.O.A.R., Ministerul Economiei a răspuns, în 10 aprilie 2023, cu un comunicat, în care a precizat, printre altele:

”Obiectivul esențial, strategic, al programului este dezvoltarea industriei prelucrătoare românești.

Prin urmare, criteriile de selecție sunt menite să promoveze, să susțină investițiile în noi companii de producție. Astfel, ajutorul de stat este acordat pentru realizarea de investiții inițiale sau pentru o investiție inițială în favoarea unei noi activități economice. Sunt considerate eligibile investițiile în active corporale și necorporale, costurile salariale estimate care rezultă din crearea de noi locuri de muncă, calculate pe o perioadă de doi ani. De altfel, conform Ghidului solicitantului, până la data de 1 iulie a anului următor finalizării investiţiei, respectiv realizării ultimei plăţi a ajutorului de stat aprobat, după caz, începând cu anul 2023, întreprinderea prezintă Ministerului Economiei un raport auditat de către un auditor autorizat care va certifica faptul că în urma implementării investiţiei întreprinderea realizează activitatea care a fost finanţată prin proiect.

Numărul angajaților sau dimensiunea cifrei de afaceri analizate punctual, la momentul licitației, reprezintă doar elemente care definesc startul evaluării dosarelor, dar relevant este angajamentul propriu asumat pentru investiția ce urmează să fie realizată”.

Citește AICI comunicatul integral al Ministerului Economiei. 

Citește AICI HG 959, în baza căreia este acordat ajutorul de stat celor opt firme câștigătoare. 

foto cover facebook.com/Economie.gov.ro

Donează pentru a susține site-ul mapacuproiecte.ro.

sau în contul BCR: RO64RNCB0484008452370001

Articole recente

exploreaza mai multe

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.