mapacuproiecte.ro

AcasăCu ochii pe institutiiPeste un miliard de euro rambursat României de Comisia Europeană pentru proiecte...

Peste un miliard de euro rambursat României de Comisia Europeană pentru proiecte derulate în cadrul Programului Operațional Competitivitate; vezi în articol pentru ce proiecte de cercetare au fost plătite sume de peste 1.000.000 de euro

Potrivit listei de plăți actualizată în 19 ianuarie 2023, cea mai mare sumă a fost primită de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării: 4.539.590,74 euro. ( pe lista publicată de Ministerul Fondurilor Europene nu este menționat și titlul proiectului finanțat prin POC ).

Pe locul 2 se situează MEDACRIL SRL, din Mediaș: 1.951.094,61 de euro. Pe site-ul firmei este menționat că proiectul se numește: „Dezvoltarea de ambalaje alimentare fără impact negativ asupra mediului ambiant”. 

”Obiectul general al proiectului constă în diversificarea activității MEDACRIL SRL, prin fabricarea de ambalaje alimentare bioactive și biodegradabile cu conținut de compuși bioactivi cu rol antioxidant și antibacterian, într-o instalație industrială realizată în cursul implementării proiectului pe baza formulărilor de acid polilactic plastifiante și aditivate cu componente bioactive și nanoargile originale și inovative dezvoltate”.

Pe locul 3, se află DENTIX MILLENIUM SRL, cu sediul în Săbăreni, jud. Giurgiu: 1.292.727,00 de euro, sumă acordată drept ”prefinanțare”. Titlul proiectului este: ”Metodă inovativă pentru funcționarea suprafețelor implanturilor dentare cu scopul îmbunătățirii osteointegrării”. Într-un interviu acordat Ziarului Financiar, administratorul firmei, Dragoș Budei, se prezintă drept ”cercetător-antreprenor”.

Pe locul 4, ICSI RM VALCEA, cu 1.168.674,67 euro. Titlul proiectului:  „Creșterea capacității de cercetare a ICSI Râmnicu Vâlcea prin dezvoltarea unei infrastructuri de tip CLOUD conectată la resursele globale de informare, 4C-ICSI”.

Potrivit listei actualizate în 19 ianuarie 2023, a fost plătită, până la acestă dată, suma de 22.924.753,46 euro,  din care 2.473.917,29 euro de la bugetul statului, sumă plătită numai în luna ianuarie, până la data precizată. Numărul total de proiecte: 185, cu diferite stadii de plată: prefinanțare, cerere de plată și cerere de ramburs. 

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Competitivitate ( POC ), a transmis recent Ministerului Finanțelor, spre certificare și rambursare, declarația de cheltuieli în valoare de 102,78 milioane lei, echivalentul a 20,76 milioane euro, aferentă lunii ianuarie 2023.

Până în prezent, pentru proiectele derulate prin acest program operațional ( POC 2014 – 2020 ), Comisia Europeană a rambursat României 1,24 miliarde euro, din totalul de 1,41 miliarde euro transmise spre decontare.

Sumele reprezintă cheltuieli eligibile efectuate din fonduri europene în cadrul proiectelor derulate prin Programul Operațional Competitivitate.

Mapacuproiecte.ro va continua să publice articole despre proiectele de cercetare finanțate în cadrul POC. 

foto cover ICSI Râmnicu Vâlcea 

Donează pentru a susține site-ul mapacuproiecte.ro.

sau în contul BCR: RO64RNCB0484008452370001

Articole recente

exploreaza mai multe

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.