mapacuproiecte.ro

AcasăProiecte majoreInternaționalGazul libian traversează Marea Mediterană pentru a compensa lipsa gazului rusesc: Italia...

Gazul libian traversează Marea Mediterană pentru a compensa lipsa gazului rusesc: Italia va investi 8 miliarde de euro în exploatarea unui zăcământ maritim

Premierul italian, Giorgia Meloni, a efectuat, ieri, 28 ianuarie, o vizită la Tripoli, capitala Libiei, pentru a discuta despre un mare proiect strategic privind exploatarea unui zăcământ gazeifer, anunță cotidianul Corriere de la Sera. Investiția de 8 miliarde ar trebui să pompeze în conducte, începând cu 2026, un volum zilnic de  750.000.000 de metri cubi de gaz libian.

Proiectul ”A & E Structures” va fi derulat de compania de energie ENI, al cărei CEO, Claudio Descalzi, a făcut parte din delegația guvernamentală. 

Prezența lui Descalzi la Tripoli înseamnă o revenire investițională în forță a grupului ENI în Libia, unde, totuși, a funcționat permanent, din 1959, fără să se retragă nici măcar în anii de puternică instabilitate politică și lupte civile sângeroase, de după războiul care a dus în 2011 la căderea regimului politic condus de colonelul Muammar Gaddafi. 

Proiectul implică forarea și punerea în funcțiune a două sonde off-shore, numite „Structura A” și „Structura E”,  în apele teritoriale ale Libiei, la aproximativ 140 de kilometri NV de Tripoli,  unde a fost descoperit un important zăcământ gazeifer la sfârșitul anilor 1970.

Cel puțin două treimi din producția de gaz vor fi furnizate pieței interne, iar restul va fi transportat prin conducta Green Stream, până în portul Gela, din Sicilia. Italia speră să compenseze, în parte, gazul rusesc, care a ajuns în prezent la un minim de 20.000.000 mc pe zi, față de 400.000.000 mc pe zi, în perioada de iarnă, înainte de invazia rusă în Ucraina. 

Totodată, gazul pompat prin Green Stream va fi distribuit și pe piața Uniunii Europene. Premierul Giorgia Meloni a declarat că scopul major este de a face din Italia „un centru de aprovizionare cu energie pentru întreaga Europă”.

foto cover www.dailysabah.com

Donează pentru a susține site-ul mapacuproiecte.ro.

sau în contul BCR: RO64RNCB0484008452370001

Articole recente

exploreaza mai multe

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.