Furnizorul de ajutor de stat este Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), prin Autoritatea de management a Programului Creștere inteligentă, digitalizare și instrumente financiare (AMPoCIDIF), potrivit Ordinului de ministru al MIPE, publicat în Monitorul Oficial, partea I, nr.755, din 18 august 2023.
Schema de ajutor de stat are ca obiectiv susținerea întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) pentru a aborda provocările digitale și pentru a îmbunătăți procesele de afaceri/producție, produsele/serviciile care utilizează tehnologii digitale. O astfel de susținere le-ar permite IMM-urilor să contribuie la dezvoltarea economiei, prin utilizarea eficientă a resurselor.
Ajutorul acordat în temeiul schemei de ajutor este sub formă de grant, în vederea accesării de servicii de consultanță în domeniul inovării și/sau servicii de sprijinire a inovării.
Pot beneficia de ajutor de stat în temeiul prezentei scheme de ajutor IMM-urile care își desfășoară activitatea în România și îndeplinesc condițiile de eligibilitate din schema de ajutor.
Finanțarea este oferită doar pentru susținerea de servicii de consultanță în domeniul inovării și servicii de sprijinire a inovării.
Intensitatea ajutorului este 100% din costurile eligibile, cu condiția ca valoarea totală a ajutoarelor pentru serviciile de consultanță în domeniul inovării și serviciile de sprijinire a inovării să nu depășească 220.000 euro per întreprindere, pe durata oricărei perioade de trei ani.
Furnizorul, prin subadministrator, va acorda ajutorul de stat sub formă de grant, a cărui valoare este egală cu valoarea serviciilor prestate. Ajutorul se acordă după ce subadministratorul va verifica, inclusiv în Registrul ajutoarelor de stat (RegAS), în baza declarației pe propria răspundere a IMM-ului, faptul că suma totală a ajutoarelor de stat pentru serviciile de consultanță în domeniul inovării și serviciile de sprijinire a inovării, pe parcursul unei perioade de 3 ani fiscali, inclusiv anul fiscal în curs, cumulată cu prevederile prezentei scheme de ajutor de stat, nu depășește pragul de 220.000 euro per întreprindere.
Administratorul schemei de ajutor de stat este Organismul intermediar pentru promovarea societății informaționale (OIPSI) din cadrul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR).
Subadministratorii schemei sunt huburile de inovare digitală europene (EDIH-urile) ale căror proiecte au fost aprobate pentru finanțare în procent de 50% din Programul Europa Digitală (Digital Europe Programme — DEP):
- Digital Innovation Hub for a Smarter, Safer and more Sustainable Society (DIH4Society);
- Futures of Innovation Technologies EDIH (FIT EDIH);
- Digital Innovation Zone EDIH (eDIH-DIZ);
- DIGIVEST;
- Transilvania Digital Innovation Hub (TDIH);
- ConsTanta INNovation Hub (CiTyInnoHub);
- Wallachia eHub (WeH).
În temeiul prezentei scheme se vor putea acorda ajutoare începând cu data publicării acesteia în Monitorul Oficial al României, Partea I, și până la data de 31 decembrie 2026.
Valabilitatea prezentei scheme se poate prelungi și după data de 31 decembrie 2026, cu condiția prelungirii Regulamentului (UE) nr. 651/2014, cu punerea în concordanță a prevederilor prezentei scheme cu noile prevederi legale adoptate de Comisia Europeană și cu avizul Consiliului Concurenței.
Plata ajutorului se efectuează până la data de 31 decembrie 2029, în limita bugetului alocat schemei de ajutor de stat.
Citește ordinul integral AICI, pag. 3 – 8.
foto cover pexels.com
Donează pentru a susține site-ul mapacuproiecte.ro. sau în contul BCR: RO64RNCB0484008452370001