mapacuproiecte.ro

AcasăCu ochii pe institutiiConsilii JudeteneContract de peste 200 milioane de euro pentru extinderea rețelei de apă-canal...

Contract de peste 200 milioane de euro pentru extinderea rețelei de apă-canal din Caraș Severin; vezi în articol ce alte proiecte se află în derulare în România

     Proiectul include 14 unități administrativ – teritoriale din județ, în care toți cetățenii vor ajunge să fie conectați la rețeaua de apă-canalizare

     14.450 locuitori vor beneficia de servicii conforme de alimentare cu apă și 8.289 vor beneficia de acces la canalizare

Pe pagina de facebook a Consiliului Județean Caraș-Severin este menționat numele localităților care vor beneficia de acest proiect: Reșița, Caransebeș, Anina, Băile Herculane, Bocșa, Moldova Nouă, Oravița și Oțelu Roșu, dar și din cinci comune: Grădinari, Ticvaniu Mare, Mehadia, Teregova și Topleț”, adică 13, nu 14 localități, ca în comunicatul ministerial. Or Bucureștiul a pus o localitate în plus, or Reșița a omis o localitate la numărătoare.

”La  scurt timp după semnarea contractelor de finanțare, s-au și demarat licitațiile pentru execuția unora dintre lucrări, astfel că în data de 17.01.2023, la sediul SC Aquacaraș SA, s-au semnat două contracte extrem de importante pentru locuitorii din Reșița, Caransebeș și Oțelu Roșu. Valoarea totală a acestora este de 110.027.999,53 lei (fără TVA)”, anunță C.J. Caraș Severin. 

,,Avem licitații deja terminate, avem constructori care își organizează șantierele și ne propunem să urmărim modul de lucru pentru a nu ajunge în situația în care lucrările începute să nu fie finalizate, așa cum s-a întâmplat cu lucrări începute în 2012 care nu sunt terminate nici în prezent. Licitațiile au fost foarte corecte și au participat firme noi, care nu au mai lucrat în trecut în județ. Lucrările încep foarte repede în cele trei șantiere, iar termenul este scurt, decembrie 2024, dar sumele sunt suficiente și ne încadrăm!”, a precizat președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca.

 Proiectul va fi finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare și va asigura conectarea la rețeaua de apă pentru 14.450 locuitori și acces la canalizare pentru 8.289 locuitori, suma totală ridicându-se la 200.000.000 de euro.

 „Este un moment important pentru Caraș-Severin, care a fost inclus pe harta investițiilor în extinderea infrastructurii de apă și apă uzată. Având în vedere nevoia României de a reduce discrepanțele de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată, dar și schimbările climatice care afectează standardul de viață al populației, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene continuă să sprijine în mod concret autoritățile locale pentru conectarea localităților la rețeaua de apă și canalizare. Sute de mii de cetățeni, prin implementarea acestor proiecte în toată țara, vor beneficia de condiții de trai decente, indiferent dacă e vorba de urban sau rural. Pentru perioada de programare 2021 – 2027, proiectele de apă – canal vor fi finanțate prin Programul Operațional Dezvoltare Durabilă, care are alocată în acest scop suma de 3,5 miliarde de euro”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

 Prin investițiile cuprinse în acest proiect se continuă procesul de extindere și reabilitare a infrastructurii de apă și apă uzată realizat în etapa 2007–2013 și se propun investiții în extinderea sistemelor de alimentare cu apă și canalizare în zonele rurale urmărindu-se astfel:

  • Asigurarea accesului la serviciul public de alimentare cu apa de calitate în aria de proiect, controlată microbiologic şi furnizata în condiţii de siguranţă;
  • Creşterea nivelului colectării şi epurării apelor uzate în 11 de aglomerări urbane şi rurale;
  • Optimizarea funcţionării şi operării sistemelor de apă şi canalizare în 13 de sisteme de alimentare cu apă şi 11 aglomerări urbane şi rurale.

 Toți locuitorii zonelor vizate vor avea acces la apă și canalizare

În urma implementării proiectului, rata de conectare la serviciul public de alimentare cu apă va crește de la 93% la 100%, iar nivelul de conectare la serviciile de canalizare și epurare va ajunge de la 94% la 100%.

 Printre componentele de investiții incluse în proiect se numără: 8 staţii tratare/clorinare apă, 26 staţii de pompare apă, 211,9 km reţele distribuţie, 59,8 km conductă aducţiuni,1 sursă de apă, 9 foraje captare, 9 rezervoare înmagazinare apă, 109,5 km reţele de canalizare, 47 staţii de pompare apa uzată noi, 19 km conducte de refulare, 7,8 km colectoare noi, 1 instalaţie de uscare nămol SEAU, 2 sisteme SCADA.

 Până în prezent, pentru proiectele derulate prin cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare, Comisia Europeană a rambursat României 5,83 miliarde euro (7,13 miliarde euro cu prefinanțare), din totalul de 6,83 miliarde euro transmise spre decontare.

 Proiecte de peste 2 miliarde de euro, semnate în mai puțin de 1 an

În anul 2022 au fost aprobate 13 proiecte de dezvoltare a infrastructurii de apă/apă uzată cu o valoare totală cumulată de aproximativ 2 miliarde EUR şi o valoare eligibilă de aproximativ 1,5 miliarde EUR, după cum urmează:

  • 6 proiecte etapizate (Braşov, Călăraşi-Ialomiţa, Euro Apavol, Tulcea, Vaslui,Vâlcea) – etapa I POIM, etapa a II‑a urmând să fie finanțată din Programul Dezvoltare Durabilă;
  • 4 proiecte semnate în baza prevederilor OUG 109/2022: Caraş-Severin, Hunedoara, Matca – Galati, Prahova;
  • 3 proiecte nemajore POIM: Ilfov-Afumati-Ganeasa, Ilfov-Snagov, Valea Nirajului.

sursa MFE

foto cover Aqua Caraș

Donează pentru a susține site-ul mapacuproiecte.ro.

sau în contul BCR: RO64RNCB0484008452370001

Articole recente

exploreaza mai multe

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.