mapacuproiecte.ro

AcasăCu ochii pe institutiiPlăți de aproape 23.000.000 de lei, efectuate într-o singură zi, în cadrul...

Plăți de aproape 23.000.000 de lei, efectuate într-o singură zi, în cadrul Programului Operațional Competitivitate 2014 – 2022; cea mai mare sumă a fost virată către INCD Aerospațială ”Elie Carafoli”, al cărui director a fost recent arestat de DNA; speța nu are legătură cu proiectul derulat, în prezent, prin POC

22.786.792,51 lei ( 19.332.523,73 lei, din fonduri europene, și 3.454.268,78 lei, de la bugetul de stat ) au fost plătiți unor beneficiari ai Programului Operațional Competitivitate ( POC ) 2014 – 2020, în data de 2 mai 2023, potrivit listei publicate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene ( MIPE ).

Cea mai mare sumă a fost plătită către INCDA Aerospațială ”Elie Carafoli”, pentru proiectul ”Construcția, dezvoltarea și operaționalizarea infrastructurii de cercetare‐inovare‐instruire destinata realizarii de studii avansate atmosferice si de observare a suprafeței terestre”, lansat în 20 septembrie 2021, cu termen de implementare 27 de luni. 

Suma virată în 2 mai 2023 a fost de 13.363.904 lei, reprezentând o cerere de plată, din Fondul European de Dezvoltare Regională.

Suma totală a proiectului este de 77.402.929,26 lei, din care 77.396.979,26 lei reprezintă asistență financiară nerambursabilă.

Obiectivul general al proiectului constă în dezvoltarea capacităților de cercetare ale Institutului de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli” – I.N.C.A.S. București și extinderea componentelor infrastructurii de cercetare din domeniul mediului atmosferic și al observării Pământului – CAART, recunoscută ca infrastructură reper pe roadmapul național 2017- 2027, în scopul îmbunătățirii participării naționale la proiectele europene și internaționale, dar și al atingerii unui grad înalt de competență în domeniul cercetării-inovării, inclusiv specializarea inteligentă a resursei umane. Date fiind eforturile internaționale privind cercetările dedicate mediului atmosferic, INCAS, în calitate de lider național în domeniul științelor aerospațiale, este deplin angajat în crearea, dezvoltarea și operaționalizarea unei infrastructuri de cercetare, parte integrantă a infrastructurilor pan-europene incluse în roadmap-ul European ESFRI, respectiv înființarea unui pol de competitivitate în domeniul cercetării atmosferice și de observare a Terrei prin mijloace aeropurtate în zona de Sud-Est a Europei.

Dintre rezultatele prevăzute, se precizează:

a. proiectarea, construcția și amenajarea ”Centrului de instruire-pregătire destinat activităților CDI-CAART”, și implicit crearea a 4 laboratoare noi, complementare celor deja existente în cadrul bazei BECA-CAART:

– Laborator de cercetare-inovare-instruire pentru simularea zborurilor cu aeronave de cercetare

– Laborator de cercetare-inovare-instruire pentru tehnici hiperspectrale

– Laborator de cercetare-inovare-instruire pentru microfizica norilor

– Laborator de cercetare-inovare-instruire pentru teledetecție nori

b. achiziția unor echipamente de cercetare noi, care pot fi ambarcate la bordul / exteriorul platformelor aeropurtate INCAS, respectiv care sunt componente de bază ale laboratoarelor nou create.

De asemenea, vor fi achiziționate o serie de licențe software care vor contribui la îmbunătățirea produselor de pre- și post- procesare a seturilor de date înregistrate cu ajutorul echipamentelor de cercetare nou achiziționate / existente.

c. Crearea unor noi posturi de muncă în domeniul cercetării, ca urmare a investițiilor realizate în laboratoarele CDI – CAART, și implicit specializarea resursei umane recrutate prin intermediul unui program de instruire a resurselor umane. Prin intermediul acestei investiții, INCAS își propune extinderea paletei de servicii oferite în domeniul de cercetare abordat, respectiv confirmarea nivelului de expertiză deținut ca urmare a consolidării poziției de pol de excelență în Sud-Estul Europei.

În 18 aprilie 2023, DNA a comunicat că procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de Combatere a Infracțiunilor Asimilate Infracțiunilor de Corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

NAE CĂTĂLIN, la data faptei și în prezent director general respectiv președinte al consiliului de administrație al Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli” – INCAS București, pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,

Patru persoane fizice, administratori ai unor societăți comerciale, pentru comiterea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

În perioada 2012 – 2014, inculpatul Nae Cătălin, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea prevederilor legale, ar fi încheiat un număr de 12 contracte cu societăți comerciale, cu un comportament de tip „fantomă”, controlate de ceilalți patru inculpați, în condițiile în care acesta ar fi cunoscut faptul că agenții economici respectivi nu puteau să îndeplinească prestațiile (în domeniul cercetării aeronautice) la care se obligaseră, neavând capacitatea obiectivă să execute astfel de activități (nu dispuneau de capital uman și tehnic).

În contextul menționat mai sus, Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”, a achitat societăților respective suma totală de 21.495.199 lei (aprox. 5.000.000 euro), ce constituie un prejudiciu în dauna institutului concomitent cu obținerea unui folos necuvenit în același cuantum pentru societățile celor patru oameni de afaceri.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.

Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli” a precizat că nu se constituie parte civilă în cauză.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

În 19 aprilie 2023, Ministrul Cercetării Inovării și Digitalizării a emis ordinul privind suspendarea din funcție a directorului general, președinte al Consiliului de administrație al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială “Elie Carafoli” – INCAS București, Cătălin Nae, până la data de 25.06.2023, dată la care exercitarea funcțiilor acestuia încetează de drept.

Măsurile sunt dispuse ca urmare a faptului că MCID a luat act de decizia Direcției Naționale Anticorupție de a-l trimite în judecată pe directorul INCAS, „pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată”.

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării își manifestă întreg concursul pentru demersurile judiciare de aflare a adevărului, de recuperare a prejudiciului produs și de garantare a bunei funcționări a importantului institut INCAS București.

sursa foto facebook/Monica Anisie

Donează pentru a susține site-ul mapacuproiecte.ro.

sau în contul BCR: RO64RNCB0484008452370001

Articole recente

exploreaza mai multe

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.