mapacuproiecte.ro

AcasăProiecte privateViermele de făină, aprobat de Comisia Europeană ca aliment, posibilă sursă de...

Viermele de făină, aprobat de Comisia Europeană ca aliment, posibilă sursă de hrană pentru cosmonauții care ar putea coloniza Luna și planeta Marte

Universitatea olandeză Wageningen derulează de aproape un deceniu proiectul numit Food For Mars and Moon (FFMM), în cadrul căruia sunt cercetate posibile surse de hrană pentru pământenii care ar putea ajunge să trăiască pe Lună și pe Marte. Printre posibilitățile luate în calcul se numără și creșterea viermilor de făină pe deșeurile vegetale rezultate din culturi de legume înființate în spații protejate, pe cele două corpuri cerești.

Până în prezent, oamenii de știință erau convinși că meniurile pe Marte nu ar putea fi decât vegetariene, dar studenta Lotte Bohlander a venit cu această idee interesantă de a crește viermele de făină pe deșeuri organice, obținând astfel pentru pământenii care se vor stabili pe Lună și pe Marte o sursă de proteine animale de înaltă calitate. 

„Lucrăm cu viermele mic, deoarece crește bine pe legume. Aminoacizii din plantă sunt transformați în proteine de înaltă calitate, care sunt esențiale într-o dietă umană sănătoasă”, a declarat Lotte. 

Ideea este de nu folosi resturile vegetale din culturi de tomate și morcovi de pildă, pentru a obține compost, ci pentru a le furniza ca hrană viermilor de făină, care, ulterior, vor deveni sursă de proteine pentru astronauți. 

„Larvele au fost crescute pe morcov, frunze de morcov, secară, frunze de secară, porumb și știuleți de porumb, printre altele, pentru a investiga dacă ar mânca aceste ingrediente. Pe baza acestor informații, ar putea fi pregătită o dietă adecvată pentru Marte pentru a hrăni larvele. Vom hrăni larvele cu culturi cultivate pe simulant de sol Marte și le vom compara cu culturile cultivate pe pământ de ghiveci”, spune Bohlander. Dacă larvele cresc corespunzător, viermele mic poate fi un supliment valoros pentru dieta unui locuitor de pe Marte.

„Această cercetare se încadrează foarte bine în scopul de a dezvolta un ecosistem agricol circular atât pentru Marte, cât și pentru Lună, în care totul trebuie reciclat, inclusiv deșeurile”, potrivit cercetătorului principal Wieger Wamelink. 

Obținerea hranei pe Marte nu va fi ușoară, având în vedere faptul că aproape nu există aer, temperaturile medii de aproximativ 60 de grade Celsius sub zero și radiațiile cosmice amenință atât oamenii, cât și culturile. Acesta este motivul pentru care cercetătorii presupun că agricultura pe Marte nu va fi posibilă decât în spații închise. Mai exact, în incinte construite sub solul marțian, astfel încât substratul de cultură să fie protejat împotriva radiațiilor cosmice.

Acest lucru va oferi un mediu complet controlat, cu aer și presiune normală asemănătoare Pământului, lumini LED și o temperatură plăcută de aproximativ 20 de grade Celsius. În interior, oamenii se pot plimba liber și pot lucra mai ușor. În plus, cultivarea alimentelor proaspete are un efect pozitiv asupra bunăstării psihologice a viitorilor marțieni. Desigur, resursele care sunt disponibile pe Marte ar trebui folosite cât mai mult posibil pentru a limita cantitatea de marfă care trebuie adusă de pe Pământ.

Proiectul creșterii viermilor de făină pe resturi vegetale este o cooperare între WUR și Ynsect Netherlands care furnizează viermii de făină pentru testare și, de asemenea, o parte din know-how. În cadrul WUR sunt implicate trei departamente: Nutriție Animală (Dennis Oonincx), Calitate și Design Alimente (Catriona Lakemond) și Food For Mars and Moon (Lotte Bohlander & Wieger Wamelink).

Wageningen University & Research
Postal address: P.O. Box 9101, 6700 HB Wageningen, The Netherlands
Visiting address: Droevendaalsesteeg 4, 6708 PB Wageningen, The Netherlands
T +31 317 480 100

 

foto cover Pixabay.com

Donează pentru a susține site-ul mapacuproiecte.ro.

sau în contul BCR: RO64RNCB0484008452370001

Articole recente

exploreaza mai multe

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.